Samsung ще затвори своите заводи за производство на LCD панели в Южна Корея, насочвайки се към OLED телевизорите с големи размери, съобщава The Elec.

OLED операцията на Samsung се нарича C Project, а наличието на въпросната означава, че корейският гигант ще произвежда LCD панели единствено в Китай.

На родна територия гигантът ще произвежда ексклузивно OLED панели.

„Следващата стъпка за Samsung Display е да закрие остатъка от GEN-8 линията, както и 7-2 линията и да се насочи към производството на OLED телевизори“, споделят източниците на The Elec.

Затварянето на LCD фабриките е с цел Samsung Display да си осигури време и място за инсталация на оборудване за производство на OLED панели. Това според източника на The Elec ще се случи през октомври тази година.

Прочети още: Проверете дали вашите пароли са компрометирани. Статистиката от Google е тревожна

Samsung и в момента произвежда OLED, но единствено за своите смартфони. Въпросните са брандирани като Super AMOLED и могат да бъдат открити в Galaxy телефоните от висок клас и iPhone моделите от последните две години. Слуховете са, че iPhone 11 също ще разчита на OLED панел, произведен от Samsung. Последната опита още в първата половина на настоящата декада да се включи на пазара за OLED телевизори, но тогава не успя да балансира производствените разходи с технологичните предизвикателства, пред които я изправи новата технология.

Корейският гигант тогава реши да се съсредоточи върху LCD панелите, изстисквайки всичко от въпросната технология. И по-конкретно Samsung създаде QLED (Quantum dot Light Emitting Diode) панелите (LCD такива плюс споменатата Quantum dot технология) с цел да се противопостави на Sony, LG, Philips и Panasonic, които за високия си клас телевизори заложиха на OLED.

Към днешна дата QLED базираните телевизори са по-добри спрямо OLED-ите при изобразяването на яркост, предлагат и по-живи цветове (да не се бърка с реалистични) и са по-издръжливи от OLED-ите, защото при тях не е валиден познатият burn-in ефект. От друга страна OLED-ите предлагат практически перфектно черно и безкраен контраст и чисто визуално изглеждат далеч по-модерно.

С други думи през 2020 година най-вероятно наред с QLED-ите ще получим и OLED телевизори от Samsung.

Тагове: