Samsung се похвали, че започва производството на първите SSD памети с капацитет от 4TB, предназначени за масовия потребител. Това е възможно благодарение на новия 4-битов дизайн и 1-терабитова V-NAND технология с производителност еквивалентна на досегашния 3-битов дизайн. По-конкретно, терабайтовото SSD постига скорост на четене от 540 MB/s и скорост на запис от 520 MB/s.

Samsung планира да пусне 4-битови SSD-та и с по-малки капацитети като 1 TB и 2 GB в традиционния 2.5-инчов формат. Новият V-NAND чип ще позволи на компанията да предложи и 128 GB microSD карти за смартфони и други устройства в близко бъдеще. Цените не са ясни на този етап, но тенденцията при SSD-тата е цените да продължат да падат поради свръхпроизводството на NAND чипове.

Според пазарни анализатори през третото и четвъртото тримесечие на 2018 г. средната цена на паметите ще падне с 10%. Очаква се тенденцията да се задържи и през първото тримесечие на 2019 г. Така че дори и да не чакате за терабайтовите SSD-та на Samsung, през есента и зимата ще можете да се обзаведете с бърза памет на безпрецедентно ниска цена.

Тагове: