Щатското патентно бюро публикува патентна заявка на Samsung, в която е описан метод за управление на мобилни устройства чрез движения във въздуха.

Изобретението е създадено за ситуации, в които сензорният екран е непрактичен - например докато шофирате или времето навън е много студено. То разчита на екран, сензор за движение и чип, конфигуриран да включва екрана и да пуска устройството в специален режим на работа при засичане на движение.

Самият процес е илюстриран в следната схема:

Следващата схема пък показва някои от възможните жестове за управление на смартфон. Част от тях изглеждат познато, тъй като Samsung, Motorola и други компании експериментират с подобни методи на управление в някои свои модели смартфони.

Над подобно изобретение в момента работи и Apple в съдружие с компанията Finisar. Технологията ще бъде интегрирана в TrueDepth камерата, в момента използвана за лицево засичане в актуалните модели iPhone.

Очевидно Samsung и Apple ще се съревновават и на този фронт (жестови контрол) в недалечно бъдеще. Сега въпросът е коя компания ще "извади" технологията първа на пазара, а следващият въпрос е чия технология ще работи по-плавно.

За съжаление на този етап няма как да знаем кога ще получим отговори на двата въпроса.