Патентно дело, започнало през 2011 г., стигна до заключение, като Samsung бе осъдена да плати на Apple около 539 милиона долара за нарушения на патентите в устройства, които вече са изчезнали от пазара. Случаят се влачи от години, тъй като и двете страни спориха за по-фините точки за това колко е дължимо на устройството, какво може да бъде приспаднато и т.н. Това бе доста отегчително, но поне спорът свърши.

По същество Apple твърди, че Samsung е нарушила определени патенти за дизайна и употребата. Samsung отхвърли тези обвинения и каза, че дори да ги е нарушила, не би трябвало да дължи толкова висока сума. Сега южнoĸopeйcĸaтa ĸoмпaния e пpизнaтa зa винoвнa, чe e нapyшилa пaтeнти нa Аррlе, cвъpзaни c пpeднaтa и зaднaтa чacт нa пъpвия іРhоnе, ĸaĸтo и зa гpaфичния интepeйc.

Последното съдебно решение е стъпка назад за Samsung, тъй като компанията ще трябва да плати по-голяма сума – 539 вместо 399 милиона долара – по вече установено нарушение. По-голямата част от плащането е за нарушаване на три патента за дизайн на Apple. Останалите 5.3 милиона са за погазване на два патента за услуги.

Не е изключено южнокорейската компания отново да обжалва.

Тагове: