Данните от сърдечната дейност, събрани от Apple Watch, играят важна роля в тежък съдебен случай в Австралия. Прокуратурата използва носимото устройство, за да определи по неговия тракер на натовареността последните мигове от живота на 57-годишната Мирна Нилсън.

Оказва се, че извадените от Apple Watch данни противоречат на историята, разказана от нейната 26-годишна дъщеря Каролин. В резултат сега младото момиче ще отговаря по обвинение в убийство.

Съдебните медици са извлекли относително точна информация за времето на инцидента - между 18:38 и 18:45 часа в една септемврийска вечер на 2016 г. Тракерът пък показва рязък скок във физическото натоварване, следван от период на по-слаба активност и накрая от спиране на физическите показатели.

В същото време версията на дъщерята е, че майката е имала спор при пътен инцидент, след което е ползвала телефона си чак до 19:13 часа. Нито времето, нито характерът на натовареността отговарят на версията. Полицията е арестувала Каролин повече от година след престъплението, а делото ще продължи на 13 юни при голям обществен интерес.

Обвиняемата отрича всичко, но сега има още един неочакван свидетел, с когото трябва да се бори.