За разлика от предишни издания пресконференцията на Samsung на CES тази година мина повече под знака на Интернет на нещата (IoT), автономните и свързаните автомобили, Обичайните телевизори и друга чисто потребителска техника мина на доста по-заден план. Samsung споменаха на бързо новия огромен 146-инчов модулен телевизор The Wall, който така и така беше представен по-рано, както и за своята линия QLED тв приемници. Фокусът на Samsung се измести повече към общуването между различните устройства и как реално всеки уред в къщата или офиса може да бъде свързан и да улесни ежедневието ви.

По-свързано и по-интелигентно

Голяма тежест в осъществяването на всичко това се пада на гласовия асистент на компанията Bixby. За разлика от повечето други технологични гиганти Samsung не разчита на решенията в тази сфера на Google и Amazon. На ниво презентация Bixby се справи безупречно, но все пак по-качествена оценка може да се даде при тест в реални условия. Стратегията на Samsung е до 2020 г. освен всяко устройство, което компанията продава да е умно, също така да стане и интелигентно. Тази концепция е хитро кръстена като Intelligence of Things (заигравка с Internet of Things и абревиатурата IoT).

Телевизорът – новият център на дома

Идеята на редица производители на телевизори да превърнат тв приемниците в своеобразен „хъб“ на целия дом е доста стара и за момента не успява да се реализира в пълния потенциал. Samsung разчитат чрез Bixby и възможностите на големите екрани да показват ефикасно картина в картината (т.нар. picture in picture) да осъществвят тази дългогодишна мечта и да поставят TV-то в центъра на вашата къща.

Samsung TV IoT

Нагледната демонстрация включва гледане на ММА мач на телевизора, от който се свързввате с хладилника, за да проверите каква храна има. След като оставате разочаровани от гледката, в която преобладават зеленчуци и плодов сок, си поръчвате пица. Малко по-късно на вратата се звъни и пак през тв приемника (и посредством умна камера от Samsung на вратата) виждате, че пицата ви е дошла. Цялото управление става чрез гласови команди и асистента Bixby.

Samsung Family Hub

Когато хладилникът ви знае програмата за деня

Samsung подчертаха, че тази година портфолиото им включва цели 14 модела умни хладилници, които могат със своите интерактивни екрани (пак оборудвани с гласовия асистент на компанията) да предоставят ключова информация, независимо дали тя има връзка с храната в самото устройство, Например да покажат календара ви с цялата програма за деня, без да се налага да преглеждате смартфона си.