Google Glass беше технологията, която за първи път ни накара да надзърнем в това, което днес познаваме като добавена и смесена реалност. Разбира се, когато устройството се появи през 2013 г., светът не беше готов за него, като дори смяната на предназначението. Явно времето така и няма да дойде.

Официалното съобщение гласи:  
"Благодарим ви за повече от десетилетие иновации и партньорство. От 15 март 2023 г. вече няма да продаваме Glass Enterprise Edition. Ще продължим да поддържаме Glass Enterprise Edition до 15 септември 2023 г.".

 
Както в ретроспекция на любовна връзка, 10-те години от съществуването на Google Glass бяха разкъсвани от няколко прекъсвания. Първоначалната версия за разработчици на дисплея за носене на глава стартира през февруари 2013 г., като два месеца по-късно започна програмата Glass Explorers и през май 2014 г. най-накрая отвори нещата за обществеността. По-малко от година по-късно беше обявено, че бившият дизайнер на Apple и съосновател на Nest Тони Фадел работи по продължение. 
През 2015 г. Google Glass изчезна за известно време, като благодари на изследователите, че са се включили в играта. Слуховете за края му очевидно бяха малко преувеличени - или поне преждевременни. По-конкретно Google Glass пренасочва фокуса си към корпорациите. Наистина това е още един начин, по който продуктовата линия е изпреварила времето си. Година по-късно HoloLens беше пуснат на пазара от Microsoft, като основната му цел беше бизнесът.  
През 2019 г. се появи и второто издание, но подобренията бяха съвсем леки. И сега краят е официално обявен. Според някои няма нищо случайно: носят се слухове, че Google работи по нов AR продукт под кодовото име Project Iris. В същото време се спекулира и с това, което се очаква от Apple да представи по отношение на смесената реалност.  
Ще има ли най-накрая любимец, който да заблести над всички останали? Или всички останали ще последват Google Glass по пътя му?  

Снимки: Google

Виж още: Ще има ли Amazon нов браузър?