Съдът реши, че Федералното бюро по разследванията (ФБР) не е длъжно да съобщи какъв метод е използвало, за да проникне в телефона на терориста Сайед Фарук от Сан Бернардино, съобщи PhoneArena. Делото бе заведено от Vice News, USA Today и The Associated Press по Закона за достъп до информация. От ФБР бе поискано да разкрие какво е името на продукта, използван за хакване на iPhone 5C в рамките на разследването, както и каква е цената, която е платена за него. 

Миналата година Apple отказа да изпълни съдебно нареждане за създаване на специален софтуер, който да хакне въпросното устройство. Целта на искането на ФБР към технологичния гигант бе извличане на ценни данни, полезни за разследването на терориста, убил 14 човека в инцидента от Сан Бернардино. В официално писмо на изпълнителния директор на Apple Тим Кук тогава бе заявено, че създаването на такъв софтуер ще навреди на сигурността на потребителите, както и че се създава опасен прецедент. 

След отказа да изпълни съдебното нареждане, Apple бе обект на редица критики, включително от Доналд Тръмп. 

В крайна сметка ФБР успя сама да проникне в телефона, но полезна за разследването информация не бе открита. Според слухове, ФБР е платила минимум 1 млн. долара за хакерския софтуер, за който се твърди, че е предоставен от израелска фирма, работила в миналото с Apple. 

Изображение: CNET

Тагове: