Apple все още е на път да премине към разположена под дисплея технология за идентификация на лицето от типа на Face ID през следващата година, която ще осигури повече използваема площ на моделите iPhone 16 Pro, твърди нов доклад от Корея.

Според уважавания консултант в областта на дисплеите Рос Йънг Apple ще направи промяната при моделите iPhone 16 Pro през 2024 г., последван от Face ID и предна камера под дисплея на моделите iPhone 18 Pro през 2026 г.

В съответствие с тази информация нов доклад на The Elec заявява, че Apple не би трябвало да има големи трудности с осигуряването на технологията, необходима за проникването на външна светлина през дисплея и внедряването в системата TrueDepth камера, която прави Face ID възможен, като се има предвид настоящото състояние на производствените процеси на смартфоните.

„От гледна точка на дисплея Face ID под панела има същия принцип като камерата под панела, която Samsung Display прилага в сгъваемия телефон на Samsung от серията Galaxy Z Fold. Вариант е също да се монтира модул на предната камера под дисплея, така че отворът за обектива на камерата да не се вижда, когато функцията на камерата не се използва. Понастоящем спецификациите на модула на камерата са ограничени на ниво 4 милиона пиксела, за да се приложи тази технология. Това се дължи на факта, че пространството за нея трябва да бъде разделено така, че част от него да поддържа функцията на дисплея, а друга част да поддържа функцията на камерата, като приема външна светлина. Напоследък спецификациите на предните камери на премиум смартфоните далеч надхвърлят 10 милиона пиксела“, обяснява медията.

„Ако настоящата тенденция се запази“, се казва още в доклада, „Apple може да приложи Face ID под панела в серията iPhone [без Pro] през 2025 г. и да внедри технологията в серията iPhone [Pro] през 2026 г.“.

Това не е първият случай, в който прогнозите на корейския уебсайт съвпадат с предположенията, изложени от Йънг. През май 2022 г. Йънг очерта цикъл, при който Apple ще редува Pro и не-Pro моделите всяка година, когато въвежда ревизирани изрези на дисплея или нова технология за работа под дисплея.

„Въз основа на техническите предизвикателства, които остават пред камерите под панела, за да се отговори на изискванията за качество на взискателните марки, както и на изискванията за разходите на производителите на панели, все още вярвам, че тази пътна карта има смисъл за iPhone“, казва анализаторът.

Моделите Pro първи ще разполагат с нови иновации в дисплея, както се видя за първи път миналата година с Dynamic Island, ексклузивен за iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max, докато iPhone 14 и iPhone 14 Plus останаха със същия прорез като iPhone 13. Тази година се очаква Dynamic Island да се появи във всички модели iPhone 15.

Въз основа на този цикъл всяка конфигурация на изрезите в дисплея и подекранната технология ще се запази за максимум две поколения на всеки iPhone, преди всички модели в бъдещите iPhone линии на Apple да имат истински неограничен пълноекранен дисплей, което се очаква да се случи през 2027 г.

Снимка: Unsplash

Виж още: Този бъг може да застраши вашето Apple устройство