По време на Google I/O 2022 името на Android 13 изскочи измежду другото, но трябва да му признаем, че той е достатъчно значим, за да му бъде отделено специално внимание. В началото на годината се появиха прогнози, че след като Apple представи модели на iPhone на по-ниска цена, част от феновете на Android ще се прехвърлят към iOS, без много-много да му мислят. Разбира се, все още дори не сме преполовили годината и е рано за равносметки, но ако Android иска да запази позициите си, той трябва да продължи да прави това, което умее най-добре - да се развива. И така, след като Google искат да са толкова честни и откровени с нас, какво ще успее да ни предложи новата версия на една от най-популярните операционни системи?  


На пръв поглед новата версия не изглежда да е голяма стъпка напред, а по-скоро се възползва от инерцията. Но детайлите променят общото усещане. Оказва се, че слуховете от бета-версиите са били право в целта и опциите за смяна на цвета на иконите на приложенията според темата на потребителския интерфейс е факт. Интересно е, че откриваме и задаването на различни езици за отделните приложения, което е доста приятен бонус. Най-накрая виждаме в действие и Google Wallet, в който може да запаметяваме кредитни карти, документи, дигитални ключове за автомобил, дори и пропуските за различни атракциони.

 
Но може би онова, което не блести, е най-значимо: по-широката съвместимост. Това включва по-добър потребителски интерфейс за таблети, отличаващ се с лента на задачите в долната част на екрана, приятен изглед с няколко колони за съобщения, както и усъвършенствано разделяне на екрана при извършването на няколко задачи едновременно.  
Очакваме и по-добра функционалност за предаване на видеоклипове от таблети към други екрани, както и прехвърлянето на копиран текст от телефон към таблет.  


Освен това смарт часовниците получават спешни SOS функции, в случай че попаднете в задръстване без телефона си. 

 
Едно голямо нововъведение, което не беше споменато, е ъпгрейдът на Google Messages. По-късно тази година те ще се сдобият с криптиране от край до край за груповите чатове на RCS. Този ход беше очакван, имайки предвид, че стандартните чатове между двама потребители са вече криптирани, но определено е добра новина, че вече има зададен срок същият принцип да бъде приложен и към груповите.

 
Тази функция довежда и до следващата, а именно вечно обсъжданите теми за сигурността и поверителността. Google са взели решение да подобрят своята двуфакторна система за удостоверяване и да я активират по подразбиране към своите софтуерни платформи. Защитите от кибератаки ще бъдат приложени към Gmail и Google’s office suite, като ще има дори опция за генериране на виртуална карта, която да предпазва информацията за въведените разплащателни методи.  

 

Android ентуасиастите определено ще се възползват и от Multisearch. Функцията беше пусната миналия месец и позволява комбинирането на търсене на текст и изображение, а скоро тя ще бъде обновена с още една опция - Multisearch Near Me. Благодарение на нея потребителите ще могат да откриват това, което търсят в непосредствена близост до тях, вземайки предвид текущото им местоположение.  


За да откриете пътя до локацията пък ще ви помогне подобрената версия на Google Maps и опцията Immersive View, която ви позволява да се движите в 3D пространство благодарение на CGI технология. За улеснение Google вкарват и някои подобрения в гласовия си асистент, а Nest Hub Max ще използва вградената камера, за да следи колко близо сте до устройството, накъде е обърната главата ви и накъде е насочен погледът ви, за да разбере дали търсите асистенция, или просто водите небрежен разговор с някой друг.  
Ако всички тези неща са привлекли вниманието ви и сте особено нетърпеливи - Android 13 Beta 2 е достъпна за изтегляне днес за съвместимите устройства Pixel 4 (XL), Pixel 4a, Pixel 4a 5G, Pixel 5, Pixel 5a, Pixel 6 и Pixel 6 Pro. 

Снимки: Google

Виж още: Google I/O 2022: изненади, класически дизайн и още нещо