През 2017 три служителки на Google заведоха дело срещу софтуерния гигант. В иска си те твърдяха, че Google систематично третира жените като хора втора ръка, плаща им по-ниски заплати от техни колеги – мъже на същите длъжности, и редовно ги пропуска, когато стане дума за повишения.

От Google, разбира се, отричат всички тези обвинения и обявиха, че като отговор на тези претенции са провели сериозен вътрешен анализ на различията в заплащането. Резултатът е, че няколко хиляди техни служители са получили повишение на заплатите, но се оказва, че преобладаващата част от тях са... мъже.

Общата сума на повишените заплати възлиза на 9.7 милиона долара и корекцията засяга 10 677 наши служители“, съобщават Google в обширна публикация по темата. Според нея проведеният анализ е бил напълно безпристрастен, а целта му е била да установи диспропорции в заплащането на различни служители, работещи на една и съща длъжност.

Разбира се, възможно е анализът на Google да не показва действителната картина на нещата, просто защото към момента 69 процента от служителите на компанията са мъже. С други думи всяка оценка чисто статистически би следвало да засегне повече мъже, отколкото от жени. Това би могло да се дължи не толкова на съществуващи различия в системата на заплащане, а на предубеждения в цялостния процес за набор на персонал. Последното обаче е доста трудно да се установи, а освен това не е и обект на съдебния иск, провокирал въпросния анализ.

Въпреки това Google заявяват, че възнамеряват в бъдеще да продължат да работят в посока подобряване на практиките за набор и заплащане на персонала с оглед осигуряване на равен старт и за двата пола.

Сушата свърши! Какво ще играем през март?

---

Имате нов геймърски лаптоп? Ето четири актуални игри, с които максимално ще му се изкефите! (ВИДЕО)