Китайските власти твърдят, че са открили огромна злоупотреба на служители на Apple, които продават лични данни на Apple потребители, събрани от техните компютри и телефони.

Правоохранителните органи са задържали двадесет и двама души по подозрение, че нарушават неприкосновеността на личния живот и незаконно извличат цифрова лична информация, според изявление на местната полиция в южната част на провинция Джъдзян.

От 22-мата заподозрени 20 са служители на Apple, които, твърди се, са използвали вътрешната компютърна система на компанията, за да събират имената на потребителите, телефонни номера, Apple документи за самоличност, както и други данни, които са продавали като част от измамата на стойност повече от 50 милиона юана (7,36 милиона долара).

В изявлението не се уточнява дали данните са принадлежали на китайски или чуждестранни клиенти на Apple.

Заподозрените, които са работили в директния маркетинг и аутсорсинг отдел на Apple в Китай, са искали между 10 юана (1.50 долара) и 180 юана (26.50 долара) за един брой незаконно добити данни.

Продажбата на лична информация е често срещана в Китай. През декември беше разкрит черен пазар за лични данни, събрани от полицейски и правителствени бази данни. Репортери успешно са получили информация за техен колега - включително история на полетите, хотелски резервации и други - в замяна на плащане от 700 юана (100 долара).

Тагове: