Huawei за кратко пусна на своя потребителски уебсайт смарт часовника Watch GT, чиято премиера предстои идния вторник. Страницата вече не е достъпна, но се задържа онлайн достатъчно дълго, за да направи устройството публично достояние.

За разлика от повечето си събратя Huawei Watch GT работи с чипсет собствена разработка на Huawei и има 1.39-инчов AMOLED екран. Капацитетът на батерията е 420 mAh. С нея часовникът трябва да издържа до 22 часа работа при всички активни смарт функции и до 30 дни в енергоспестяващ режим.

Това е възможно благодарение на факта, че почти всичко по часовника е разработка на Huawei, включително операционната система. Това означава, че няма да можете да пускате приложения за Wear OS, но базовите функции, като известявания, напомняния, следене на организма, календар и др. фигурират и тук. Има и NFC за мобилни разплащания, като за момента се поддържат само китайски услуги. Навярно международната версия на часовника ще се погажда с повече системи.

Тъй като часовникът изисква смартфон, работещ с EMUI 9.0 (мобилната операционна система на Huawei, базирана на Android 9), има основание да предполагаме, че той е съвместим само със смартфоните на компанията. Това ще бъде странно, но не и нечувано решение - все пак Apple Watch работи само с iOS устройства и в момента е най-продаваният часовник в света.

Тагове: