В края на 2021 г. Qualcomm представи Snapdragon 8cx Gen 3: първия 5nm чипсет за Windows на ARM устройства. Той използва ядра, проектирани от ARM, така че неговата производителност не се различава много от неговите събратя, които се използват за Android. Но скоро придобиването на Nuvia от Qualcomm ще се изплати с 8cx Gen 4.

Както се съобщаваше в предишни слухове, компанията работи върху 12-ядрен чип. Според разработчика Якуб Войчеховски те ще бъдат разделени на 8 производителни (~3.4 GHz) и 4 ефективни (~2.5 GHz) ядра. Те са базирани на дизайна Phoenix на Nuvia и ще използват маркетинговото име Oryon (вместо Kryo като настоящите чипове за Android).

Snapdragon 8cx Gen 4 ще бъде истински мобилен звяр. Източникът съобщава, че ще има 12 MB споделен L2 кеш за всеки блок от 4 ядра, плюс 8 MB L3 кеш, 12 MB кеш на системно ниво и допълнителни 4 MB за графики.

Ще се поддържат до 64 GB LPDDR5X RAM в 8-канална конфигурация, работеща на 4.2 GHz. Първоначално Nuvia проектираше чипове за сървъри (и все още го прави успоредно с другото) и те обикновено имат много RAM.

Чипсетът ще има вграден Adreno 740, същия GPU като 8 Gen 2. Въпреки това външен GPU ще се поддържа с 8 ленти на PCIe 4.0 (напомняме, че v4.0 е два пъти по-бърз от PCIe 3.0).

Ще има допълнителни 4 PCIe 4.0 ленти (които също могат да бъдат конфигурирани като два 2x канала) за NVMe устройства, въпреки че 2 ленти UFS 4.0 съхранение (до 1 TB) също се поддържат като по-евтин вариант. Чипът ще има и допълнителни PCIe 3.0 ленти за периферни устройства като Wi-Fi карта или модем. 8cx Gen 4 няма да има вграден 5G (за разлика от аналога си с Android). Опциите за кабелна връзка изглеждат изключително добре. Чипът поддържа два USB 3 10 Gbps порта, плюс три USB 4 (Thunderbolt 4) порта с DisplayPort 1.4a. Последното ще му позволи да управлява конфигурация с троен монитор или 5K+4K+4K.

Още няколко подробности: Adreno 740 ще може да се използва за задачи за машинно обучение, както и подобрения Hexagon Tensor Processor, който може да достави до 45 TOPS в INT8. Сложната част ще бъде получаването на поддръжка за него в Windows, но Qualcomm работи с Microsoft и Adobe, за да разбере това.

Чипсетът очевидно ще поддържа декодиране на видео до 4K/120fps и кодиране до 4K/60fps в различни кодеци, включително AV1 (който липсва на M2 чиповете на Apple).

Snapdragon 8cx Gen 4 се очаква през 2024 г. и трябва да захранва лаптопи и таблети с Windows (и вероятно миникомпютри). Qualcomm обеща да разкрие повече официални подробности за новия чип по-късно тази година.

Снимка: Unsplash

Виж още: Exynos побеждава Snapdragon по отношение Ray Tracing

 

Тагове: