Qualcomm наскоро обяви флагманския процесор Snapdragon 8 Gen 2 за смартфони и таблети и компаниите вече създават първите си телефони, използвайки новия чип. След като покри флагманите, сега Qualcomm насочва вниманието си към малко по-достъпни предложения. За тази цел компанията разкрива новия си Snapdragon 782G: продължението на изключително популярната серия Snapdragon 778G, която захранва телефони като Nothing Phone 1.

Новият Snapdragon 782G разполага с осемядрен процесор с едно високопроизводително ARM Cortex-A78 ядро ​​с ограничена честота 2.7 GHz, три Cortex-A78 ядра на 2.2 GHz и четири ориентирани към ефективност Cortex-A55 ядра, работещи на до 1.9 GHz. Чипът е базиран на 6nm производствен процес на TSMC и включва графичен процесор Adreno 642L. Qualcomm казва, че тази конфигурация осигурява постепенно подобрение от 5% в производителността на процесора в сравнение със Snapdragon 778G+, докато производителността на GPU може да се подобри с до 10%.

Новият SoC поддържа до 16 GB LPDDR5 RAM и е готов за опции за свързване, включително Wi-Fi 6E, mmWave и sub-6 5G сигнал. Аудио предимствата включват съвместимост с Qualcomm aptX и поддръжка за Bluetooth v5.2, а медийните фенове ще оценят HDR10+ възпроизвеждане на видео и HDR игри с 10-битова дълбочина на цвета. Свързаните с камерата акценти на Snapdragon 782G включват поддръжка на до 200 MP сензори, 10-битова дълбочина на цвета, заснемане на HDR HEIF снимки, 4K HDR видеозапис при 30FPS (HDR10, HDR10+ и HLG) и до 240FPS видео на забавен каданс запис при 720p. С появата на Qualcomm Quick Charge 4+ можете да поддържате целия този хардуер захранван с лекота.

С поддръжката на такива технологии от висок клас и хардуер, които сега се процеждат до SoC за смартфони от среден клас, би трябвало да е само въпрос на време някои смартфони с невероятна стойност цена-качество да започнат да се появяват по рафтовете на магазините. Qualcomm все още не е казал кога можем да очакваме да се сдобием с първия смартфон, работещ със Snapdragon 782G. Надяваме се, че ще видим този чип да захранва някои от най-добрите смартфони през следващата година.

Снимка: Qualcomm

Виж още: iQOO 11 5G идва в началото на декември с амбициите да бъде новият крал на геймърските смартфони