Ние не го очаквахме, вие най-вероятно - също, но Sony наистина успя да ни изненада с най-новите си смартфон модели. Xperia XZ2 и XZ2 Compact вече са официални и голямата изненада в тях е... 4К HDR видеокамера. По-точно първата в света 4К HDR видеокамера в смартфон!

Xperia XZ2 и XZ2 Compact са оборудвани с процесор Snapdragon 845, способни са на безжично и бързо зареждане и идват на пазара следващия месец. Процесорът също така поддържа ултра високи скорости на връзката (до 1.2 Gbps) благодарение на гигабитовото LTE решение от второ поколение, разработено съвместно от Sony и Qualcomm. Sony обяви и партньорства с други компании, между които и Ericsson, a Qualcomm и Sony ще си партнират сериозно и във връзка с AR технологията, макар повече подробности да не бяха обявени на сцената на MWC 2018.

Колкото до дисплеите, по-малкият модел (Compact) е с 5-инчов HDR Full HD+, а по-големият с 5.7” HDR Full HD+. И двата модела разполагат със специален алгоритъм, който премащабира всякакво видео съдържание до HDR, като XZ2 поддържа и технологията, позната ни от телевизорите BRAVIA, X-reality, за още по-добро качество на картината.

Звукът също получава подкрепа от Sony с т.нар. Dynamic Vibration System. Тя анализира информацията от звука и я превръща във вибрация, която се усеща при гледане на филми и видеа или играене на игри. Т.е. успешно се препредава усещането за бас или, да речем, стрелба. По думи на компанията стерео говорителите на новите модели са най-мощните досега и освен че предават в Hi-Res качество, те разполагат и с технологията S-Force Front Surround за кристален звук без изменения. 

Sony Xperia XZ2 във всичките му разцветки

Но да се върнем на най-интересното - камерата. Тя има Advanced Motion Eye асистент за по-бърз автофокус и в нея се завръща любимата на много потребители Super Slow Motion функция. Подобрение има и при нея - тя вече работи при заснемане във Full HD с 960 кадъра в секунда. Колкото до спорната 3D Creator функция, която беше представена на IFA 2017 с XZ1 и XZ1 Compactтя вече ви дава възможност да споделяте творенията си директно във Facebook. Освен това създаването на 3D изображение вече отнема по-малко от минута, като можете да правите модел и на самите вас през селфи камерата, който после да превърнете в 3D аватар.

Както вече забелязвате, Sony най-сетне са обновили и дизайна. В корпуса е използвано 3D стъкло, като за издръжливост на повърхността е използвано Corning® Gorilla® Glass 5 и метална рамка за по-голяма здравина. Xperia XZ2 е със сертификат IP65/IP68 за устойчивост от намокряне, но не е ясно дали по-малкият му събрат, XZ2 Compact, също идва с такъв сертификат. 

Sony Xperia XZ2 Compact във всичките му разветки.

Батериите на двата модела са с капацитет 3180 mAh, което вероятно ще означава, че XZ2 Compact ще е по-издръжлив от големия си брат. Във всеки случай може да очакваме новите флагмани на Sony в магазините в началото на април.

Освен за XZ1 и XZ1 Compact от Sony поговориха за Xperia Ear Dual - обновените им напълно безжични слушалки, които позволяват да чувате определени странични звуци, когато слушате музика. Това е възможно благодарение на т.нар. Spacial Acoustic Conductor, който генерира звук зад ухото, т.е. ушният канал не е запушен и можете да чувате какво се случва около вас.

Батерията на Xperia Ear Dual издържа до 4 часа и са придружени от "умен кейс", за който очакваме повече информация. Ще излязат на пазара в края на май на цена от 280 долара, а предварителните поръчки за САЩ започват днес в Amazon.

Последните новини, премиери и видеа на живо от Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC) можете да следите в нашия специален раздел MWC 2018.

Тагове: