Увеселителните влакчета са особен тип забавление - те определено покачват адреналина и предизвикват еуфория, която може да се сравни с тази от екстремните спортове и преживявания. Някои дори колекционират момент, търсейки най-опасните атракциони из целия свят. И въпреки че едва ли бихте рискували новият ви скъпичък и безценен iPhone 14 да се изтърси от подобна височина, сега имате ново притеснение. Оказва се, че новата функция за засичане на катастрофи, която е налична както за серията iPhone 14, така и за най-новите модели на Apple Watch, е доста загрижена да не изпаднете в беда. Но явно тя се задейства мигновено и от на пръв поглед невинни ситуации като например возенето на увеселително влакче. The Wall Street Journal и уебсайтът за новини за тематични паркове Coaster101 споделят доста интригуващи истории. Така например един iPhone 14 Pro автоматично се е обадил на 911, докато собственичката му се е возила на Mystic Timbers в парка Kings Island в Охайо. „Собственикът на този iPhone е претърпял тежка автомобилна катастрофа и не отговаря на телефона си“, казва автоматичен глас в обаждането до 911, преди да предостави точните координати. Още по-притеснителното е, че се чуват писъците на десетки, дори стотици хора наоколо. Службите за спешна помощ са реагирали веднага, но изненадата им била огромна, когато се озовали в увеселителния парк. Комуникационният център на окръг Уорън пък предоставил шест такива записа на получени ненужни обаждания за откриване на катастрофи, подтикнати от преживявания в Kings Island.

Но проблемът не е само местен: Coaster101.com съобщи, че увеселителният парк Dollywood е поставил предупредителни знаци на две от най-високооктановите си атракции. 
 „Мобилни телефони и други устройства не трябва да се внасят на борда на атракциони“, гласят табелите. „Поради динамичното движение, което ще изпитате по време на това пътуване, часовниците на Apple и подобни устройства може да активират функцията си за спешни повиквания. За да предотвратите неволно обаждане на 911 от вашето устройство, моля, изключете го или активирайте самолетен режим.“ 
Говорител на Apple е отговорил на запитванията на Journal, като е уверил, че функцията е „изключително точна при откриване на сериозни катастрофи“ и ще продължи да се подобрява с времето. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Не разбивайте колата си само за да тествате новата функция на iPhone 14 (ВИДЕО) 

Тагове: