Положението с продажбите на мобилната дивизия Samsung Mobile напоследък е далеч от върховите си постижения. Флагманът Galaxy S9 не се котира според очакванията, а моделите на компанията в средния и ниския клас традиционно са притиснати от конкуренцията на китайски и индийски производители с присъщите им агресивни цени. Според източниците на сайта etnews ситуацията ще тласне Samsung към сериозни мерки в опит да засили позициите си на пазара.

По-конкретно компанията възнамерява да внедри част от иновациите, обичайно запазени за най-високия клас смартфони, в по-достъпната серия Galaxy A. Така може да се окаже, че конфигурацията от тройка камери, която евентуално се подготвя за предстоящия Galaxy S10, ще се появи и при средния клас смартфони на компанията. Същото се отнася и за вградения в дисплея скенер за пръстови отпечатъци, за който се говори много отдавна.

Ако слуховете се окажат верни, то Galaxy A серията ще получи съществено технологично превъзходство пред конкурентните устройства от по-малки компании - поне до неизбежния момент, в който те ще започнат да продават подобни характеристики на безценица. Макар и прилични откъм параметри, към момента Galaxy A смартфоните нямат с какво да "блеснат" на фона на по-евтините и мощни продукти от имена като Xiaomi и Honor, освен с безкомпромисен дизайн. Но понякога и той не е достатъчен.

Факт е, че съотношението цена-стойност при агресивно конкуриращите се китайски и индийски марки често превъзхожда това на моделите от големи брандове като Samsung и LG в средния и ниския клас. Внедряването на флагмански характеристики в по-достъпните им ценово устройства може да се окаже от решаващо значение за пазарния им успех.

Споменахме за уговорки - какви са те? Трудно би могло да се очаква, че въпросната тройка камери или "невидимият" скенер за пръстови отпечатъци ще бъдат от абсолютно същата класа като при най-скъпия модел. По-скоро Samsung ще предложи по-евтини алтернативи на тези компоненти, функциониращи по сходен начин, но не с най-високото възможно качество. Като пример, говори се, че скенерът на Galaxy S10 ще работи на принципа на ултразвук, докато този предвиден за A-серията е оптичен, по-бавен, и съответно е по-евтин за производство.

От информацията, с която разполагаме дотук, следва да заключим, че е малко вероятно Samsung да пусне нов смартфон от А-серията с тези характеристики преди премиерата на Galaxy S10. Затова ако сте фенове на Galaxy A или търсите приемлива S10 алтернатива на по-достъпна цена, въоръжете се с търпение и изчакайте истерията около флагмана да премине.

Тагове: