Миналия месец YouTube потребителят Маркес Браунлий, известен също като MKBHD, сподели резултатите от своите награди за смартфони за 2022 г. И въпреки че iPhone 14 Pro спечели в категорията за най-добра мобилна камера, той посочи някои недостатъци по отношение на снимките, направени с най-новия смартфон на Apple. Сега каналът MKBHD се завръща с видео, в което Браунлий обяснява защо някои снимки на iPhone стават по-лоши и отговорът е – последваща обработка.

Преди резултатите от Наградите за смартфони за 2022 г. MKBHD сподели и резултатите от своя тест на сляпо. В него Pixel 6A на Google заема първо място, докато Pixel 7 Pro е втори. Това накара Браунлий и много хора да се чудят какво се случва със снимките, направени с iPhone.

За да направите добра снимка, е важно да имате добър сензор, способен да улови възможно най-много светлина и детайли. Въпреки това, тъй като сензорите на камерата в смартфоните са много малки в сравнение с DSLR, производителите на телефони всяка година въвеждат нови трикове за подобряване на тези изображения с последваща обработка.

Почти всеки съвременен смартфон използва комбинация от хардуер и софтуер, за да коригира изображенията, след като са били направени, в опит да ги направи да изглеждат по-добре и да компенсира липсата на голям сензор. Това включва неща като намаляване на нивото на шума, регулиране на баланса на бялото и увеличаване на яркостта, за да се покажат повече детайли в тъмните сцени.

Но през последните години Apple и други компании издигнаха това на следващото ниво. На новите iPhone-и Smart HDR комбинира множество снимки с различни настройки в една. Това позволява на телефона да избере най-добрите аспекти на всеки от тях, за да се получи по-добра снимка. Но когато се извършва много последваща обработка, тези изображения могат да изглеждат нереалистични. И това е, което се случва с камерата на iPhone.

Както посочи MKBHD, повечето телефони се справят добре при благоприятни сценарии като ясно небе или обект пред ясен фон. Но когато имате различни цветове и текстури в една и съща сцена, последващата обработка трябва да е достатъчно интелигентна, за да разбере коя ще бъде най-добрата настройка за всички тези елементи.

Работата е там, че докато компании като Google го правят по правилния начин, при Apple определено не е така. Както показва Браунлий, iPhone 14 Pro винаги се опитва да изсветли сенките, особено върху лицата на хората, правейки снимката да изглежда много изкуствена. iPhone също преувеличава остротата на снимките в сравнение с други смартфони. Браунлий дори се оплаква, че тенът на кожата му изглежда доста различен на камерата на iPhone.

Дори ако iPhone има страхотен хардуер на камерата, той е съсипан от всички интелигентни функции като Smart HDR, които Apple въвежда през последните години. Всяка година компанията добавя още повече стъпки към последващата обработка на камерата. Но вместо да направят снимките по-добри, те просто ги правят по-неестествени.

В прегледа на камерата на iPhone 14 Pro от Себастиан де Уит, разработчик на популярното приложение за камера Halide, той също посочи множество недостатъци в Smart HDR. Например всеки път, когато има много ярък фон, iPhone също се опитва да увеличи яркостта на хората на снимката, което ги кара да изглеждат много бели. „Честно казано, никога не съм виждал да прави по-добра снимка. Резултатът е просто потресаващ“, категоричен е той.

Снимка: Unsplash

Виж още: Единствено Apple ще заложи на 3nm чипове в телефоните си през 2023