Много хора използват своя iPhone като основен фотоапарат в наши дни, тъй като обективите на съвременните смартфони улавят изображения с впечатляващо качество. Дори ако камерата е достатъчно добра по подразбиране, има някои настройки, които можете да промените на вашия iPhone, за да правите още по-добри снимки и видеоклипове.

Докато можете да превключвате между режимите на камерата и да променяте някои опции директно в самото приложение Камера, някои от настройките могат да бъдат намерени само в приложението Настройки на iOS. За целта отворете приложението Settings на вашия iPhone и отидете в менюто Camera.

Включете рамката

Рамкирането на човек или обект в снимка или видео може да не е толкова просто, колкото изглежда. Въпреки това активирането на Grid в приложението Camera променя всичко. Решетката прави много по-лесно да държите вашия iPhone в правилната позиция, да центрирате основния си фокус и др.

Потърсете опцията Grid в секцията Composition и я включете. Сега ще виждате линиите на мрежата всеки път, когато отворите приложението Камера на вашия iPhone.

ProRAW и ProRes

От iPhone 12 Pro Apple позволява на потребителите да заснемат изображения във формат ProRAW директно в приложението Camera. За тези, които не са запознати, RAW снимка е основно оригиналното изображение, заснето от сензора, с минимална или никаква последваща обработка. Тя съдържа всички данни за неща като яркост, сенки и цветове, които могат да бъдат редактирани по-късно в софтуер за редактиране на изображения като Adobe Lightroom.

С iPhone 13 Pro Apple също така добави поддръжка за ProRes видео, което е кодек с минимална компресия, който гарантира файлове с по-високо качество, които са по-добри за последващо редактиране.

Можете да активирате ProRAW и ProRes в менюто Formats. Ако имате iPhone 14 Pro, можете също да избирате между правене на ProRAW снимки с 12-мегапикселова или 48-мегапикселова резолюция. След като включите тези опции, ще видите бутони ProRAW и ProRes в приложението Камера. Просто ги докоснете, когато искате да заснемете снимки и видеоклипове, като използвате тези формати.

Струва си да се отбележи, че нито една от тези опции не е налична за модели iPhone, които не са Pro. Също така имайте предвид, че ProRAW снимките и ProRes видеоклиповете заемат много повече място в хранилището на iPhone, отколкото обикновените формати.

Огледална предна камера

По подразбиране всяка снимка, която правите с предната камера на вашия iPhone, се обръща. Това е така, защото, вместо да заснема точно това, което виждате на екрана, iPhone обръща изображението, така че неща като текст да се показват правилно. Ако обаче предпочитате да заснемате селфита точно както се показват в предварителния преглед на приложението Камера, можете.

Всичко, което трябва да направите, е да включите опцията Mirror Front Camera в секцията Composition на настройките на приложението Camera. Когато тази опция е включена, вашите селфита ще изглеждат точно както ги виждате във визуализацията.

Макро контрол

iPhone 13 Pro и iPhone 14 Pro разполагат с макро режим, вграден в ултраширокия обектив, който позволява на потребителите да заснемат изображения от наистина близък план. Този режим се включва автоматично в зависимост от разстоянието между iPhone и обекта, който сочите, което може да не се хареса на някои хора. За щастие можете да изберете да включите тази опция ръчно само когато искате да я използвате.

За да направите това, активирайте опцията за управление на макроси в настройките на приложението Камера. Сега бутонът Macro ще се появи, когато iPhone е наистина близо до обект, и ще се активира само ако го докоснете.

Фотографски стилове

Apple представи фотографски стилове с iPhone 13. Това са предварително зададени настройки с различни стойности на тон и топлина, които могат драстично да променят начина, по който изглеждат вашите снимки, като същевременно запазват неща като цвят на небето и тонове на кожата.

Можете да изберете фотографски стил директно от приложението Камера или в настройките, като докоснете опцията Фотографски стилове.

Променете разделителната способност на видеото

Приложението Camera на iPhone ви позволява бързо да превключвате между различни разделителни способности и кадрови честоти, преди да заснемете видеоклип. Въпреки това промяната на тези опции от приложението Настройки ви позволява да избирате още повече разделителни способности и кадрови честоти.

Например можете да настроите вашия iPhone да записва видеоклипове с разделителна способност 720p, за да спести място за съхранение, да заснема видеоклипове на забавен каданс с разделителна способност 1080p при 240 fps за по-добро качество и гладкост или дори да заснема кинематографични видеоклипове в 4K резолюция при 24 fps или 30 fps на iPhone 14.

Просто докоснете менютата Запис на видео, Запис на забавен кадър или Запис на кино в настройките на камерата и изберете опцията, която работи най-добре за вас.

Запазване на настройките

Когато правите снимки или филм с вашия iPhone, има много настройки, които можете да направите, като промяна на нивото на експонация, избор на филтър или активиране на ProRAW. По подразбиране всеки път, когато затворите приложението Камера, тези настройки се нулират, но ако искате да ги запазите, има начин да го направите.

Просто докоснете менюто Preserve Settings в настройките на приложението Camera. Там можете да изберете кои опции искате да запазите същите настройки всеки път, когато отворите приложението Камера.

Снимка: Unsplash

Виж още: Дали смартфоните ще успеят да изпратят DSLR в забвение?

 

Тагове: