Apple може да бъде практически единственият от големите производители на устройства през 2023 г., които ще възприемат по-новата и по-модерна 3nm технология, тъй като Qualcomm и MediaTek не са сигурни дали по-новият процес си заслужава.

Според доклад на DigiTimes двата от най-големите производители на чипове остават несигурни дали искат да следват стъпките на Apple и да започнат да произвеждат 3nm чипове през тази година. Съобщава се, че производителите на чипове не са решили предвид „неясните перспективи за продажби на телефони с Android“.

„Qualcomm и MediaTek обаче все още не са взели ясно решение дали да се присъединят към 3nm лагера тази година, въпреки че и двете се надяват да продължат с надграждането на процесите на Apple за техните водещи мобилни SoC“, продължават източниците.

Като причина се посочват несигурните пазарни перспективи и 3nm производствените разходи, които вече надвишават 20 000 щатски долара за пластина, които вероятно ще възпрат специалистите по чипове за телефони от пускането на 3nm SoC по-късно през годината.

Както Qualcomm, така и MediaTek са „изправени пред дилема дали да последват ъпгрейда на процеса на Apple през 2023 г.“, се отбелязва в доклада. Qualcomm предоставя чипове за много флагмани на Android от висок клас, включително телефони на Samsung. Докладът отбелязва, че Qualcomm може да няма друг избор, освен да приеме 3nm технология, ако Samsung иска да „пребори конкуренцията от Apple на пазара на водещи телефони“.

Широко се очаква Apple да приеме 3nm технологията на TSMC тази година, включително за чипа A17 Bionic на iPhone 15 Pro и ‌iPhone 15‌ Ultra. Масовото производство на 3nm чипове от TSMC вече започна преди пускането на първите устройства на Apple, които ще използват технологията по-късно тази година.

Снимка: Unsplash

Виж още: Нова година, нови слухове за iPhone 15