Излагането на замърсяване от околната среда убива 1.7 милиона деца под петгодишна възраст всяка година. Това се твърди в доклад на Световната здравна организация (СЗО), пуснат днес. В световен мащаб повече от един на всеки четири смъртни случая сред децата под 5-годишна възраст се дължи на опасностите от околната среда, сред които замърсяване на въздуха в помещения, замърсена вода и лоши хигиенни условия, съобщава СЗО.

В доклада се посочват някои от най-честите причини за смъртността сред малките деца - диария, малария и пневмония. Те могат да бъдат предотвратени чрез осигуряване на достъп до чиста питейна вода и качествени горива за готвене, както и чрез повече усилия за намаляване на рисковете за околната среда.

"Замърсената околна среда е смъртоносна за малките деца", казва генералният директор на СЗО Маргарет Чан. "Техните развиващи се органи и имунна система, както и по-малките им тела и дихателни пътища ги правят особено уязвими към мръсния въздух и вода…"

Според СЗО 570 000 деца под петгодишна възраст умират всяка година от респираторни инфекции, свързани със замърсяването на въздуха в помещения и вторичния тютюнев дим; 361 000 умират всяка година от диария заради лоша хигиена и ограничен достъп до безопасна питейна вода и 270 000 умират по време на първия месец от живота си поради условия, които биха могли да бъдат предотвратени чрез подобрена канализация. Още 200 000 смъртни случая се дължат на малария, които могат да бъдат предотвратени чрез предпазване от комари и по-безопасно управление на водите.

СЗО съобщава, че увеличаването на обема на електронни отпадъци от смартфони и други устройства може да изложи децата на токсини, водещи до увреждане на белите дробове и рак. Обемът на така наречените електронни отпадъци се очаква да достигне 50 милиона метрични тона до 2018 г. - увеличение с 19% от 2014 година.

Изменението на климата и повишените рискови фактори, сред които покачващите се температури и нива на CO2, е довело до по-високи нива на полени, което е свързано с разпространението на астма сред малките деца. Между 11 и 14 процента от децата под петгодишна възраст в момента страдат от симптоми, свързани с астма, като 44% от тези случаи се дължат на фактори на околната среда, казва СЗО.

За намаляване на тези рискове СЗО призова правителствата да намалят вътрешно и външно замърсяване на въздуха, да осигурят добра защита на бременните жени от вторичния тютюнев дим, както и да бъде подсигурен достъпът до чиста питейна вода и ефективна канализация.

 

Прочетете и това: Създадоха жилетка, която ще ни предпази от пагубната радиационна прегръдка в Космоса