Китай има амбиция за справяне с глобалното (и местно) замърсяване, която включва петгодишен план за намаляване на използването на въглища. За да постигне тази цел, Китай е спряла разработката на 85 въглищни електроцентрали в 13 различни провинции. Новината беше обявена от China National Energy Board Electricity Division, които казват, че тези проекти са "спрени или отложени", като не става ясно дали ще бъдат възобновени в бъдеще.

Китай има свръхкапацитет на въглища, което води след себе си твърде много одобрения за електроцентрали, използващи този природен ресурс. За да се спре това, Китай дори спира проекти, които вече са получили одобрение.

Процесът на одобрение междувременно ще бъде променен, като различните провинции ще получат различен цвят - зелен, оранжев или червен. Зеленият цвят ще показва, че в една провинция проектите са наред, червеният ще значи обратното, а оранжевият е нещо по средата.

Със сигурност Китай няма да се откаже от въглищата в скоро време, но ограничаването на производството ще помогне да се предотврати едно по-сериозно замърсяване в бъдеще.

 

Прочетете и това: Напечатаният на 3D принтер графен е 10 пъти по-здрав от стоманата