Таен и почти призрачен автопортрет на Винсент ван Гог се оказа скрит под слоеве картон и лепило повече от век, но експертите най-накрая разкриха произведението на изкуството тази седмица с помощта на технологията. 
Пресслужбата на Националните галерии на Шотландия публикува изявление, в което се заявява, че рентгеновите изображения на „Глава на селянка“ на Ван Гог от 1885 г. разкриват предишен автопортрет на обратната страна - трик, използван от Ван Гог, за да спести пари за платно и консумативи. На картината ясно се вижда лявото му ухо, което е забележително, като се има предвид, че той го е отрязал през 1888 г. 


„Моменти като този са невероятно редки“, каза в изявлението професор Франсис Фаул, старши куратор на френското изкуство в галерията. „Открихме неизвестна творба на Винсент ван Гог, един от най-важните и популярни художници в света. Какъв невероятен подарък за Шотландия и такъв, който завинаги ще бъде под грижите на Националните галерии. Много сме развълнувани. Рентгеновото изображение на автопортрета ще бъде видимо за всички.“
Засега шедьовърът е в малко странна позиция - никой не е сигурен дали двете произведения могат да бъдат физически разделени.  
В изявлението на галерията се казва, че историците не са сигурни в какво състояние е автопортретът на Ван Гог, но се надяват да премахнат слоевете материал, за да разкрият внимателно мистериозната творба. В момента се провеждат изследвания, за да се види дали картините могат да бъдат разделени, без да се повреди „Глава на селянка“. 
 С други думи има надежда, че скоро ще видим нов портрет на Ван Гог от решаващ момент в кариерата му. Специалистите имат дълга история на откриването на автопортрети „на гърба“, като пет други примера за портретиране вече са изложени в Музея на Ван Гог в Амстердам. 

Снимки: National Galleries of Scotland

Виж още: Сатурн губи емблематичните си пръстени, и то по-бързо от очакваното