Въпрос с понижена трудност – коя е компанията с най-големи шансове да пусне първа на пазара телефон с екран незагрозен от дупки, обрезки и прочее неестетически решения на проблема „селфи камера“?

Вижте още: Xiaomi и Oppo показаха първите работещи прототипи на предни камери под дисплея (ВИДЕО)

Мне, не са Apple. Не са дори и Samsung. Нито пък Huawei.
За тази привилегия в момента спорят два китайски телекома – Xiaomi и Oppo, но явно вторите са по-близо до публичната демонстрация на подобен прототип.


Макар че и двете компании обявиха, че разработват подобна технология, явно устройството на Oppo е в по-напреднал стадий, тъй като се очаква то да бъде показано в рамките на Mobile World Congress Shanghai 2019, който стартира на 26 юни.

В кратък тийзър, публикуван в официалния им YouTube канал, Oppo показват еволюцията на смартфон камерите – от най-примитивната имплементация в предната част на дисплея, през различните вариации по темата notch, а за финал клипът загатва за революционна, нова концепция, която вече знаем, че е свързана със скриване на камерата под дисплея.

Безспорно от всички компании в сегмента Oppo имат най-много и оригинални решения, опитващи се да се отърват от досадната, но явно жизненонеобходима селфи камера. Досега те включват неща като моторизиран камера модул, който се скрива в тялото на телефона, когато не се използва (в няколко различни варианта), телефон слайдер и всевъзможни интерпретации на темата punch hole.

Разбира се, опцията за разполагане на селфи камерата непосредствено под дисплея е най-елегантният вариант не само от чисто естетическа, но и от функционална гледна точка. Едно такова решение ще позволи действително 100-процентово използване на цялата площ на дисплея, а освен това за разлика от моторизираните или слайдер концептите ще даде шанс на производителя да създаде смартфон с максимален IP рейтинг (водо- и прахоустойчив) – нещо, което е невъзможно при устройствата с механични камери.

Интересно е и решението на Oppo за идентификация кога предната камера е активна и кога не. Тъй като, когато е разположена под дисплея, тя на практика е невидима за потребител, при включването ѝ тя се визуализира с малък бял пръстен, показващ, че е активна. 

 

 

 

Тагове: