„Теленор“ пусна 4G гласова услуга по технологията Voice over LTE (VoLTE). За момента тя е в тестов период и е достъпна само за избрани на произволен принцип клиенти на телекома. Те могат да се възползват от нея, ако разполагат с 4G планове на оператора и покритие на мрежата, както и смартфонът им да поддържа VoLTE свързаност. До момента в България телекомите предлагаха само стандартен пренос на глас през 2G и 3G мрежи. При последните има възможност за HD гласова услуга, която елиминира шума и се налагаше постепенно през постепенно от българските оператори.

По-качествена връзка

Въвеждането на VoLTE ще донесе няколко ползи. Първата е за клиентите, които ще могат да се възползват от нея. Услугата предоставя по-добър звук и качество на връзката. Освен това ползването на VoLTE няма да повлияе негативно на мобилния интернет, ако двете се ползват паралелно. Или поне така твърди „Теленор“, защото при по-слабо покритие е възможно да се получи „приоритизиране“ на действията. От мобилния оператор подчертават, че разговорите през VoLTE ще се таксуват като стандартни и няма да отнемат от включения пренос на данни в абонаментния план.

Дългосрочните ползи

Второто голямо предимство е по-скоро за самите оператори и ще се усети след време. Сегашната употреба на VoLTE ще бъде сравнително ограничена, защото, за да се провеждат такива разговори, е необходимо и двете страни да са способни на това. Когато VoLTE се наложи по-масово, тя ще освободи значителен капацитет в мрежите на операторите. Разговорите през модерната технология заемат по-малко ресурс от тези, проведени чрез по-старите 2G или 3G свързаности.

Освен това ще позволи на операторите да пренасочат повече от своите честоти към поддръжката на 4G мрежите си. С което връзката ще стане много по-хомогенна и съответно драстичните разлики в качеството, които в момента усещаме при преминаване от един тип мрежа към друг, ще намалеят значително.