Samsung Electronics Co., Ltd., световен лидер във върховите полупроводникови технологии, представи днес 200MP ISOCELL HP3 - сензор за изображения с най-малките 0.56 микрометра (μm) пиксели в индустрията.

„Samsung буквално създава тенденциите на пазара на сензори за изображения. Компанията е технологичен лидер в областта на сензорите с висока разделителна способност с най-малките пиксели. С най-новия модернизиран 0.56μm 200MP ISOCELL HP3 Samsung продължава да предоставя резолюция, далеч извън представите за професионално заснемане – епични технологии, които можем да предложим на потребителите на камери на смартфони“, коментира JoonSeo Yim, вицепрезидент на бизнес екипа за сензори в Samsung Electronics.

Епична резолюция отвъд представите за професионално заснемане

От премиерата на 108MP сензор за изображение през 2019 г. Samsung води тенденцията за развитие на камери с ултра висока разделителна способност от следващо поколение. Чрез постоянното оптимизиране на сензорите за изображения и напредъка в производителността компанията непрекъснато напредва. И днес представя технологията 0.56μm 200MP ISOCELL HP3.

ISOCELL HP3 е с 12% по-малък размер на пиксела от предшественика си, чийто размер бе 0.64 μm. Той съдържа 200 милиона пиксела в 1/1.4” оптичен формат, което е диаметърът на областта, която се улавя през обектива на камерата. Това означава, че ISOCELL HP3 позволява приблизително 20% намаляване на повърхността на модула на камерата, а благодарение на това производителите на смартфони могат поддържат своите първокласни устройства тънки.

ISOCELL HP3 се предлага с решение за автоматично фокусиране Super QPD, което означава, че всички пиксели на сензора са оборудвани с възможности за автоматично фокусиране. В допълнение Super QPD използва един обектив върху четири съседни пиксела, за да открие фазовите разлики както в хоризонтална, така и във вертикална посока. Това проправя път за по-точно и по-бързо автоматично фокусиране при използването на камерата на телефона.

Сензорът също така позволява на потребителите да правят видеоклипове в 8K при 30 кадъра в секунда (fps) или 4K при 120 кадъра в секунда, с минимална загуба в зрителното поле при заснемане на 8K видеоклипове. В комбинация с решението Super QPD потребителите могат да заснемат кадри с кинематографично качество със своите мобилни устройства.

Пълноценно изживяване при ниска осветеност чрез Tetra2pixel

ISOCELL HP3 осигурява върховно изживяване при ниска осветеност с технологията Tetra2pixel, която комбинира четири пиксела в един, за да трансформира 0.56μm 200MP сензор в 1.12μm 50MP сензор или 12.5MP сензор с 2.24μm пиксела чрез комбиниране на 16 пиксела в едно. Технологията позволява на сензора да симулира сензор за пиксели с голям размер, за да прави по-ярки и по-добри снимки дори в затъмнена среда – както на закрито, така и през нощта.

За да увеличи максимално динамичния обхват на мобилния сензор за изображения, ISOCELL HP3 използва подобрена функция Smart-ISO Pro. Технологията обединява информацията за изображението, добита от двете конверсии на преобразуване на режима Low и High ISO, за да създаде HDR изображения. Обновената версия на технологията се предлага с троен ISO режим (ниско, средно и високо), което допълнително разширява динамичния диапазон на сензора. В допълнение подобреният Smart-ISO Pro позволява на сензора да визуализира изображения в над 4 трилиона цвята (14-битова дълбочина на цвета), 64 пъти повече цветове от 68 милиарда (12 бита) на предшественика. Освен това – като поддържа поетапен HDR заедно със Smart-ISO Pro. ISOCELL HP3 може да превключва между двете решения в зависимост от средата на снимане, за да произвежда висококачествени HDR снимки.

В момента са налични образци на Samsung ISOCELL HP3, а масовото производство е планирано да започне тази година.

Снимки: Samsung

Тагове: