През последните месеци се появиха доста сигнали за зловредни приложения в Google Play Store. Едно от най-успешните такива е Updates for Samsung – Android Update Versions. Както може би вече се досещате от името, приложението обещава Android ъпдейти за по-стари телефони на Samsung. По-различното при това приложение е успехът му. То все още е активно в Google Play Store, има над 10 милиона изтегляния и рейтинг от 4 звезди. Това би било достатъчно, за да заблуди повечето хора, че е истинско.

След инсталиране приложението ви предлага опции, относно това какви, колко и как искате да инсталирате ъпдейти. Уловката? Плаща се за тях. Годишен абонамент за получаване на всички ъпдейти, които ще излязат, е $34.99. Естествено, плащането не става през Google Play. Трябва да въведете данните от банковата си карта и да се доверите на приложението. Има и опция, според която може да бъде отключена всяка SIM карта в телефона ви срещу $19.99.

Подобни приложения могат не само да ви оберат, но и да съберат лични данни, които след това да експлоатират. Google има нужда да се отърве възможно най-бързо от подобни приложения в магазина си.

Вижте още: Внимавайте какво теглите от Google Play Store, над 2000 приложения крият опасност