Двегодишно проучване на университета в Сидни и Data61 откри, че 2040 приложения в Google Play Store са опасни по един или друг начин. Някои от тях изискват прекомерни позволения за достъп, а други са просто зловреден софтуер.

Проучването обхваща около един милион приложения. Много от тях са фалшиви и няма да навредят на телефона ви със софтуер, но искат достъп до информация, която определено не им е нужна. Може би сте чували за някои от опасните приложения – Hill Climb Racing и Temple Run.

Вижте също: Измерихме за вас: това са размерите на двойката флагмани Google Pixel 4

За да проверят всичките 1 милион приложения, учените са използвали невронни мрежи и машинно обучение. Алгоритъмът е бил настроен да търси подобни описания и икони, като на 10-те хиляди най-популярни приложения в Google Play Store. Откритите потенциални заплахи били 49 608. Използвайки VirusTotal, 7246 приложения са маркирани като опасни и 2040 от тях се оказват фалшиви или с висок риск от вреда. 1565 от тях искат по поне 5 ненужни достъпа до информация.

Зловредните приложения вече са премахнати от маркета. Екипът на Google съобщава, че броят на отхвърлените заявления за приложения се е увеличил с повече от 55% през последната година, а спирането на приложенията е нараснало до 66%.

Вижте още: Кацнете на Луната с това уникално AR приложение