След чертаещата не особено светло бъдеще новина за мобилния бизнес на Sony отпреди няколко дни, научаваме за любопитно решение от страна на японската компания.

В общи линии от 1 април 2019 година мобилният бизнес ще бъде комбиниран заедно с този на производството на телевизори и камери.

Подобно решение ще направи моментните Imaging Products & Solutions (IP&S), Home Entertainment & Sound (HE&S) и Mobile Communications (MC) бизнеси във формат, който ще се нарича Electronics Products & Solutions (EP&S).

EP&S подразделението ще бъде ръководено от Шигеки Ишизука (който в момента води камера бизнеса на Sony, като негов заместник ще бъде Иширо Такаги (в момента ръководещ TV бизнеса на японците).

Флагманът на 2018 година Xperia XZ3

Вероятно се питате какво точно ще промени подобно решение? На първо място това ще осигури още по-близка колаборация между трите дивизии на Sony, което ще позволи смартфон бизнеса на японците да използват най-добрата технология от техните камера и TV бизнеси. Последните са лидери в съответните свои сегменти.

Откъм PR гледна точка Sony ще може по-лесно да замаскира ниските резултати на Sony Mobile, отблъсквайки тези, които искат японската компания да се оттегли изцяло от мобилния бизнес.

Аналитикът на Jefferies Атул Гоял наскоро изрази притесненията си относно подходите на Sony спрямо мобилния бизнес: „Нежеланието на Sony да излезе от смартфон бизнеса за нас е разочароващо решение и стратегическа грешка“.

Амир Анварзадех от Asymmetric Advisors пък допълва следното: „Скривайки моментните загуби на мобилния бизнес, те ще свалят натиска от техни акционери, които искат дивизията да бъде спряна. Според нас обаче (свързаните със смартфони) загуби ще продължат да растат“.

Sony отвърна на критичните анализатори посредством говорителя им Такаши Лида със следното твърдение: „Чрез по-естествена и близка колаборация между нашите дивизия ние можем да създадем нова, по-висока стойност на нашите активи и персонал при дивизията ни, занимаваща се с електроника. По-високо ниво на комуникация при нашите служители също ще доведе до повишаване на качеството и увеличаване на нашия екип“.

Същият допълва, че Sony ще продължи да обявява резултатите от смартфон бизнеса като отделна единица в обозримото бъдеще.

Предстоящият да дебютира през 2019 година флагман Xperia 1

Sony обещава, че ще предложи допълнителна информация на 26 април, когато ще обяви и годишните си финансови резултати.

Предвид факта колко много японците свиха своя мобилен бизнес, подобно решение не е изненадващо. Друг извод, който можем да си извадим и който вероятно ще успокои поне малко феновете на Xperia бранда, е, че Sony смята да се бори докрай на смартфон пазара.

Последната новина от Sony Mobile обаче отново не е позитивна – компанията ще затвори фабриката си за производство на смартфони в Китай (Шанхай) с идеята да спести разходи. Фабриката ще спре да функционира в края на месеца, оставяйки Sony с една-единствена фабрика за смартфони в Тайланд. Sony ще разчита основно на външни партньори за производство на техните смартфони.

Четири идеи за евтин ъпгрейд с големи ползи за вашето РС

Тагове: