Искате да предизвикате сърцебиене у един РС потребител? Наведете се до ухото му и прошепнете вълшебната думичка „ъпгрейд“. Гарантирано кръвното му налягане ще скочи до небето.

Шегата настрана, повечето хора отдавна са се научили да свързват този специфичен термин с лоши новини за портфейлите си. И обикновено имат право – РС хардуерът никак не се старае да поевтинява с годините – особено напоследък, когато дефицити в предлагането изстреляха в посока нагоре цените на ключови компоненти като процесори, памет, видеокарти.

Един ъпгрейд обаче не е задължително да ви разори, за да е ефикасен, и в този кратък текст ще се опитаме да ви го докажем. В него ще ви предложим няколко идеи за бърз, лесен и което е по-важното – евтин ъпгрейд, който не само ще подобри работата на вашето РС, но и няма да ви докара до пълен фалит.

Качествена клавиатура и мишка

Много хора тотално пренебрегват важността на тези два задължителни елемента от компютърната периферия. Без значение дали разчитате на РС-то си за развлечение или сериозна работа, от мишката и клавиатурата до голяма степен зависи дали използването му ще бъде удоволствие или абсолютен кошмар.

За съжаление редица потребители тотално подценяват предимствата на качествената входна периферия. Резултатите обикновено са изхабени нерви, изгубено време и което е по-неприятното – неща като синдром на карпалния канал и RSI (Repetitive Strain Injury) – две от най-честите травми, причинени от продължителното използване на евтини, некачествени и неергономични мишка и клавиатура.

Именно поради тази причина подмяната на евтината периферия, която вероятно е дошла „безплатно“ с новия ви компютър, с висококачествено, ергономично комбо като Logitech MX900 Perfomance например е един от най-добрите и полезни ъпгрейди, които бихте могли да направите.

Сигурно се чудите защо точно Logitech и защо точно MX900 Performance? Първо, базираната в Швейцария компания от почти четири десетилетия е лидер на пазара за РС периферия. Продуктите й са известни не само с безкомпромисно качество и несравнима ергономичност, но и с иновативността си. Клавиатурите и мишките с марката на Logitech често предлагат уникални технологии за подобряване ефективността на работата и повишаване на продуктивността.

МХ900 Performance е отличен пример в това отношение. Комбото включва една от най-елегантните и комфортни мишки в продуктовата гама на компанията – легендата MX Master. Уникалният й анатомичен дизайн приляга перфектно в дланта и не натоварва китката и пръстите дори при по-продължително използване – факт, който ви спестява неприятните преживявания от синдрома на карпалния канал, който най-често се предизвиква от еднообразните, повтарящи се движения при работа с мишката.

Включената в комплекта K800 клавиатура също е с отлични ергономични характеристики. Тя разполага с вградена подложка за китките. Благодарение на нея ще си спестите неприятни RSI травми, причинени от продължителното натоварване на китките и пръстите при продължително писане на клавиатура.

Освен това бутоните на K800 разполагат с индивидуална LED подсветка, което улеснява изключително много използването на клавиатурата в помещения с ниска осветеност или дори при пълен мрак.

Солиден плюс на комбото е фактът, че то предлага опция за безжично свързване. Това го прави еднакво подходящо както за настолни системи, така и за лаптопи, много от които са пословично известни с неудобните си клавиатури и тъчпадове.

Отделно мишката MX Master поддържа и фирмената технология Easy-Switch, благодарение на която можете светкавично, с едно натискане на бутон да превключвате между стандартната 2.4 GHz безжична връзка и Bluetooth. Това означава, че можете да използвате мишката на две устройства едновременно – например на настолно РС и лаптоп, като с един клик превключвате между двете и ги управлявате с една мишка.

Благодарение на уникалната Darkfield лазерна технология MX Master гарантира висока прецизност дори ако я използвате върху гланцирана повърхност или стъкло – нещо, което повечето оптични мишки не умеят.

Вградената батерия гарантира до 70 дни безпроблемна работа с мишката и до 10 дни на клавиатурата в зависимост, разбира се, от силата на подсветката, която използвате. И двете устройства обаче могат да работят и като стандартна периферия, свързани с кабел, който е включен в комплекта.

Графичен таблет

MX Master е страхотен „гризач“, но ако решите да го използвате с продукт за фоторедакция като Adobe Photoshop, бързо ще установите, че като всяка класическа мишка и тази си има определени ограничения. Това с особена сила важи за хората, чиято работа е свързана с много ретуш или занимаващите се с дигитално изкуство. За тях мишката е изключително груб инструмент, който не им позволява да изпипват фините детайли на един портрет или цифрова рисунка.

Ако сте един от тези хора – дигитален артист, фотограф или художник, вероятно от огромна полза ще ви е графичен таблет. Той представлява специфичен вид входно устройство, използването на което наподобява работата с обикновен лист хартия и четка, молив или химикал.

За разлика от мишката един графичен таблет обикновено предлага огромни възможности за настройка на нивото на чувствителност, т.е. поведението на курсора, който виждате на екрана, ще е различно в зависимост от това, колко натиск упражнявате върху повърхността на таблета.

Благодарение на тази си особеност един графичен таблет е изключително фин инструмент в ръцете на умел художник или майстор на ретуша и може да направи чудеса за ефикасността и качеството на боравенето с цифрови изображения.

В същото време базов модел таблет от този вид струва 80–100 лева – скромна сума за предимствата, които едно такова устройство предлага спрямо алтернатива като една класическа мишка например.

Добавете SSD

Цените на почти всички РС чаркове сякаш са полудели напоследък, но тези на т.нар. твърдотелни (solid state drive) дискове следват точно обратната тенденция. Всъщност днес повечето от тях са направо скандално евтини – SSD устройство с капацитет 240 GB например, което по това време през 2017 струваше около 180 лева, в момента се предлага за между 60 и 70! Това означава, че за период от около 2 години цената на този тип дискове е намаляла цели три пъти!

В същото време SSD дисковете са един от най-ефикасните начини за подобряване работата на вашето РС. При това за разлика от по-традиционни видове „ъпгрейд“, като подмяна на процесор, видеокарта или добавяне на RAM, ефекта от замяната на класически твърд диск с SSD можете да видите явно, и то с просто око.

Просто за да придобиете перспектива, инсталиран върху обикновен магнитен твърд диск Windows стартира за минута – минута и половина, а от SSD за около 20 секунди. И това не се отнася само за операционната система. От SSD Google Chrome например зарежда за около 3 секунди. От класически твърд диск – за 30 секунди. Обикновеният магнитен диск с въртящи се плочи чете и записва информация със скорост от около 64 мегабайта за секунда. Едно SSD – със средно 500 мегабайта в секунда.


Иначе казано, няма да ви е необходим специален софтуер или тестови програми, за да проверите дали вашето РС работи по-добре след ъпгрейда. Достатъчно ще е да използвате собствените си очи, за да се убедите, че цялата система работи видимо по-бързо, приложенията зареждат и реагират светкавично, а продуктивността ви се е изстреляла в стратосферата.

Непрекъсваемо захранване със защита от токови удари

Да, факт, един подобен ъпгрейд няма да ви помогне да играете Battlefield V със 100 кадъра в секунда, но за сметка на това може да ви спести много главоболия, а често и излишни разходи. Това важи с особена сила, ако използвате компютъра си не само за развлечение, но и за по-сериозна работа и професионални задачи.

В такъв случай едно непрекъсваемо захранване (UPS) определено ще ви е от голяма полза. От една страна, то ще ви позволи да затворите коректно приложението, с което работите в момента, и да запишете файловете си, ако електрозахранването прекъсне внезапно по някаква причина. Така няма да изгубите ценна информация.

От друга страна, вградената защита срещу токови удари ще предпази чувствителните компоненти на системата ви в случай на авария по мрежата или гръмотевична буря, да речем. Иначе рискувате целият ви компютър да изгори безславно, което естествено ще ви струва сериозна сума пари.

А най-хубавото е, че един стандартен UPS е обикновено 150–200 лева, ако разполага с опция за независимо захранване. Ако пък става дума за модел, който осигурява само защита от колебания на напрежението, цената е дори още по-ниска.

Huawei P30 Pro: ексклузивно ревю (камерата на годината?)

Тагове: