На пресконференция тази седмица Toyota обяви, че формира партньорство с MIT и Стандфорд с фокус върху изкуствения интелект (ИИ) и роботиката. Ще бъдат отворени съвместни съоръжения в двата университета и в програмата ще се налеят 50 милиона щатски долара за период от пет години. Може би по-интересното е, че компанията е наела д-р Гил Прат - човека зад Robotics Challenge на DARPA.

Все още не е напълно ясно какво ще се разработва в тези нови съоръжения, но Toyota споменава за "бъдеща мобилност" и "подобряване на условията за хората". Лесно е да се досетим, че това има много общо с технологиите за автономно шофиране.

Д-р Прат също така отбелязва, че целта му е да премахне пътните катастрофи, без да премахва забавлението от шофирането. Това може би подсказва, че автомобилите на бъдещето ще имат променлива степен на автономия и ще подпомагат водачите с функции въз основа на способността им да шофират и конкретните обстоятелства.

„Необходими са още изследвания в ИИ за създаване на напълно безопасно превозно средство", казва той. "Ние не казваме, че пълната автономия никога няма да се случи", добавя д-р Прат"... но това не е първата стъпка."

 

Прочетете още: Tesla наистина работи по роботизирано зарядно устройство (видео)