Разхождайки се сред рафтовете с компютърни периферия и аксесоари, трябва да признаем, че никой не може да се оплаче от липсата на разнообразие. Със сигурност сте се чудили поне веднъж дали да заложите на този или онзи адаптер, зарядно, кабел и т.н. Излиза, че една относително лесна задача е обвързана с придобиването на бързи знания относно спецификациите на нещо, което по никакъв начин не играе първостепенна роля в живота ни. Но е така само на пръв поглед - независимо дали сте на път да настроите игрова конзола от следващо поколение, или да изградите вашата лична система за забавление, ако е включен HDMI, трябва да знаете, че играта се е променила.

Каква тайна крие (не)стандартният HDMI кабел?

Ако вече сте се натъкнали на проблеми при използването на стария ви HDMI кабел, като например проблеми при предаването на картина или звук, то казусът по всяка вероятност не се дължи на това, че сте си закупили артикул с ниско качество.

Всъщност първото нещо, което трябва да имате предвид при избирането на HDMI, е, че размерът има значение - или иначе казано - ако се нуждаете от дълъг кабел, търсете по-плътен (относно дебелината). Разбира се, обърнете внимание на изработката и качеството, както и на солидните конектори от двата края. Най-накрая (ако има такава възможност) изпробвайте гъвкавостта и можете да заложите на индивидуалните преференции за цвят.

Основната задача на HDMI кабел е да предава данни, но светът на HDMI 2.1 е доста по-различен от това, с което сме свикнали: все пак говорим за обработката на 40 до 48 гигабита в секунда (което е много повече от 18 Gbps, който имахме преди). Ето защо, ако днес закупите артикул, чиито спецификации посочват 48 Gbps, с дължина 1 - 2 метра, в повечето случаи всичко би трябвало да е наред. Но все пак не забравяйте, че по-високата скорост или по-високата честотна лента са фактор - изискванията са повишени заради стандарти от 4K резолюция при 60 кадъра, с HDR метаданни и некомпресирано аудио. Ако в миналото имаше толеранс за евентуални грешки, то днес е възможно не само да имате проблеми, но и да бъдат нанесени (в някои случаи непоправими) вреди.

Какво да търсите?

Вече споменахме да обърнете внимание на спецификациите, без обаче прекалено много да се доверявате на твърденията за каквито и да било сертификати. Ако пък искате да направите наистина сигурен избор, първо се целете в размера - специалистите съветват да не купувате кабел по-къс от 1 метър, независимо от това дали ви се струва прекалено дълъг. Но се спрете, преди да сте достигнали 2 метра, поне що се отнася до стандартните медни HDMI кабели.

Ако възнамерявате да прокарате HDMI кабел над 2 метра, обмислете да преминете към активен HDMI оптичен кабел или HDMI AOC. Последният е един вид хибрид, който комбинира стандартните медни с оптични влакна, така че си струва да бъде изпробван. Ако не сте съвсем сигурни - най-добре заложете на оптичния вариант и не се притеснявайте - инвестицията със сигурност ще ви се отплати в бъдеще.

И не на последно място: изпробвайте кабела, преди да разместите всичко у дома и да го свържете - така бихте си спестили доста излишен труд, ако нещо не работи според очакванията.

Снимки: Unsplash

Виж още: Samsung се подиграва на Apple, че не прави смартфони със сгъваем екран (ВИДЕО)