Twitter въведе нов метод за борба с измамници, занимаващи се с криптовалута: сега мрежата автоматично блокира непроверени акаунти, които променят името си на Илон Мъск. Ако имате непотвърден акаунт, който не е свързан с телефонен номер, промяната на дисплейното ви име към това на изпълнителния директор на Tesla и SpaceX ще доведе до незабавно блокиране. След това Twitter ще ви помоли да преминете CAPTCHA тест, както и да предоставите телефонен номер, за да възстановите достъпа.

"Като част от непрестанните ни усилия за борба със спама и злонамерена дейност в нашата услуга тестваме нови мерки, за да оспорим профили, които използват термини, често свързани със спам кампании. Ние непрекъснато усъвършенстваме тези откривания въз основа на промените в дейността, свързана с нежелана поща и съобщения", казва говорител на Twitter в изявление, дадено на The Verge. Компанията отказа да коментира дали мярката е въведена за профили в Twitter на други публични фигури.

Мярката е предназначена да се бори с безбройните ботове в Twitter, които имитират много активния профил на Мъск в мрежата, за да измамят непознати потребители в отговори на неговите послания.

Често измамите са лесни за разкриване от онези, които имат опит, но те са предназначени да заблудят непредпазливите. Обикновено акаунт с произволно звучащо име, но екранно име и снимка на Илон Мъск се появяват като отговор на едно от истинските съобщения на Мъск, правейки фалшивия туит да изглежда като истински отговор. В постовете често се среща една и съща формулировка: на потребителите се предлага рядка възможност да влязат в основата на нов тип блокчейн технология и всичко, което трябва да направят, за да забогатеят бързо, е да дадат пари в замяна на дигитални монети от новата криптовалута, за която никога не са чували. Понякога измамите са под формата на уж промоции на Tesla, което допълнително обърква жертвите.