Не е тайна, че Uber е развълнувана за бъдещето, в което ще се придвижваме със самостоятелно шофиращи се автомобили. Бизнес моделът на компанията се върти около шофьорите, които използват своите коли, за да транспортират хора и стоки, но за Uber тези шофьори представляват значителен разход.

Ако приемем, че един ден законите вече ще позволяват свободното движение на самоуправляващи се коли, тогава разходите за шофьори на Uber ще бъдат елиминирани. Uber вече работят по автономни технологии за шофиране, а сега компанията е изразила голям интерес към бъдещите самостоятелно управляващи се превозни средства на Tesla Motors. Tesla не е единствената компания, която работи върху самостоятелно шофиращи се коли, но благодарение на Uber може да бъде първата компания с голям клиент.

Съобщава се, че Травис Каланик (Uber CEO) е казал на Стив Джърветсън (DFJ), че би искал да закупи всички 500 000 автономни автомобили на Tesla, които ще се произведат през 2020 г., или приблизително толкова. Коментарът е бил направен преди около месец според Forbes, но доскоро е останал незабелязан.

Все пак това е бил само коментар и няма никакви детайли по темата. Законите трябва да се променят и макар че разработката на автономни автомобили напредва добре, все още има опасения относно безопасността им в различни житейски ситуации. Тези опасения са до голяма степен неоснователни, поне според хора от автомобилната индустрия, защото досега самостоятелно шофиращите се коли демонстрират много нисък брой инциденти.

Очакваме повече информация по темата и ще ви уведомим своевременно.

 

Прочетете още: Uber България глобена от КЗК