Името на новия изпълнителен директор на Uber е Дара Косровшахи, главния изпълнителен директор на туристическата компания Expedia. Косровшахи ще се заеме с нелеката задача да вдигне на крака много критикуваната напоследък откъм мениджмънт компания, наследявайки Травис Каланик. Новината за избора идва от Bloomberg, които цитират два източника. От компанията разкриват засега само, че изборът е направен и че „първо ще уведомят служителите си“.

Дара Косровшахи

Ако вярваме на слуховете, финалният избор за ръководител на компанията е бил между трима души: Джеф Имелт от General Electric, Мег Уитман от HPE и самия Косровшахи. Има данни, че Имелт се е отдръпнал сам, след като е усетил, че нещата клонят към Косровшахи. Уитман пък публично обяви, че няма да приеме поста, освен ако няма гаранции, че Каланик ще има минимална намеса оттук нататък. Изборът на Косровшахи по тази логика се е случил на принципа на елиминирането.

Независимо от причините за избора на новия изпълнителен директор предизвикателствата пред него ще бъдат много. Токсичната корпоративна култура в Uber стана пословична през последната половин година и имплементирането на изцяло нови политики за работа може би не е лоша идея. Uber трябва да докажат, че са променили принципите си, преди да продължат напред и да изчистят името си.

Тагове: