Стивън Хокинг ще остане в историята като един от най-големите умове. Той имаше уникален начин на мислене и никога не се притесняваше да казва това, което мисли, както го мисли. Това са само част от ласкавите спомени и мнения на видни представители на научната общност, които реагираха на новината за смъртта на големия физик и теоретик.

Водещи физици от ЦЕРН (Европейската организация за ядрени изследвания) отдадоха почит към една от най-големите "звезди" на физиката, възхвалявайки приноса му към работата им и борбата му със заболяването.

"Стивън Хокинг притежаваше ентусиазъм, жизненост и страст към познание. Той беше и брилянтен пример за човек, противопоставил се на болестта с кураж. Той беше боец", се посочва в изявление, направено от генералния директор на ЦЕРН г-жа Фабиола Джаноти.

"След кончината на Стивън Хокинг остана интелектуален вакуум", написа в Туитър американският астрофизик Нийл Деграс Тайсън.

"Неговите теории отключиха вселена от възможности, които ние и светът да изследваме. Продължавай да летиш като Супермен в условията на микрогравитация, както сам препоръча на астронавтите на Международната космическа станция през 2014 г.", се казва в съобщението на NASA.

"Загубихме един колосален ум, един човек с невероятен дух. Почивай в мир, Стивън Хокинг", пише изобретателят на световната мрежа Тим Бърнърс-Лий.

"Хокинг беше велик учен и вдъхновяваща личност. Благодарение на него Вселената е по-понятно и по-интересно място, защото той беше част от нея", казва Матю Колес, професор по астрономия и астрофизика от Австралийския национален университет.

"Професор Стивън Хокинг притежаваше брилянтен, невероятен ум. Той беше един от най-големите учени от своето поколение. Куражът, хуморът и решителността му да извлича максимума от живота бяха източник на вдъхновение. Наследството му няма да бъде забравено", пише в Туитър британската министър-председателка Тереза Мей.

Социалната мрежа използва и индийският премиер Нарендра Моди, за да засвидетелства почитта си към човека, направил света "едно по-добро място".