Учени от Станфорд успяха да направят снимки с 3200 MP - най-големия сензор, създаван някога. Той ще стане част от най-голямата дигитална камера според пост в блога на SLAC National Accelerator Laboratory. Камерата ще бъде прикачена към университетския Legacy Survey of Space and Time (LSST) телескоп, намиращ се в Чили. Той ще има за цел да изследва тъмната материя в Космоса и да ни го покаже по невиждан досега начин.

Снимките, направени с този сензор, са толкова големи, че биха били нужни 378 4К телевизора, за да бъдат разглеждани в пълния си размер. На тях са забележими и малки обекти, които никоя друга камера не може да улови. Топка за голф би била видима, дори да се намира на 24 км разстояние.

Тези впечатляващи резултати се крият във факта, че всъщност 189 16-мегапикселови сензори, известни като charge-coupled devices (CCDs), работят като един. Те са събрани в групи, наречени rafts. Има 21 такива групи, плюс още четири, които не се използват за самото заснемане. Фокалната равнина се състои общо от 3.2 милиарда пиксела, а всеки raft струва 3 милиона долара.

Създаването на тази конструкция досега е отнело 6 тежки месеца. За щастие някои от по-рисковите етапи вече са в историята, но камерата не е завършена. Финалните тестове се очаква да започнат в средата на 2021.

Снимка: SLAC

Вижте още: Първите телефони на Xiaomi с камера под дисплея идват през 2021 г.