Сайтът JD.com обяви, че вече приема дигиталния китайски юан за някои покупки, направени през сайта, което го превръща в първата онлайн платформа, която приема разплащане чрез виртуални пари. 
За да се случи това, обаче потребителите трябва да са от късметлиите, на които китайското правителство е раздало от дигиталната валута.  
Томболата се проведе през октомври тази година, като в нея Държавната народна банка на Китай раздаде на 50 000 случайно избрани граждани „червен пакет“ на стойност 200 юана (30 долара). За да се възползват от бонусите си, победителите трябва да разполагат и с мобилното приложение Renminbi.  
Припомняме, че още през 2019 година бяха направени първите стъпки в тази посока, когато късметлиите от подобна лотария имаха възможност да използват дигиталната валута във физически магазини като местни аптеки, супермаркети, дори и във вериги от ранга на Walmart, McDonald’s и Subway. 


Голямата разлика между конвенционалните криптовалути и дигиталния юан е, че той е контролиран от Централната банка - или в случая Китайската народна банка. Това се прави с цел осигуряването на по-голяма стабилност на самата валута. Разбира се, властта е в ръцете на държавата, което на теория би трябвало да означава, че ще бъдат избегнати резките възходи и спадове в котировките на валутата. Явно Китай иска да засвидетелства на света, че може да изгради общество, което няма нужда от физически парични средства, като едновременно с това не разчита на чужди технологии. Други държави също се интересуват от въвеждането на дигиталните валути - Япония е един от пазарите, за които можем да споделим с ръка на сърцето, че е сред очакваните заинтересовани. Голямата изненада обаче е Венецуела, която определено не е сред първенците в дигитално отношение.

Снимки: shutterstock

Виж още: Китай проведе лотария за 1.5 млн. долара, за да тества нова цифрова валута