В последните няколко дни приложението за автоматична обработка на лицеви човешки изображения FaceApp е на гребена на вълната предвид факта, че кажи-речи целият свят споделя фотографии, минали през услугата.

Вкратце приложението дава на потребителите възможност да сменят своите лицеви изображения, да изглеждат по-стари, по-млади и т.н.

В същото време обаче всеки „юзър“, обработил снимка през приложението, дава разрешение на компанията, която стои зад него, да използва въпросната фотография и дори името на потребителя за каквито и да е цели и за неопределен период от време.

Прочети още: Илон Мъск слага сензори в човешки мозък още догодина

Към момента в Play Store-а на Android свалянията на приложението са отбелязани като 100+ милиона, но според Forbes въпросното число към момента надвишава 150 милиона сваляния.

И още – въпросното е номер 1 в iOS App Store-а на 121 държави.

Независимо че според условията на услугата потребителите по идея би следвало да имат притежание върху „потребителското съдържание“, компанията държи „правата“ за неопределено период от време и неотменим royalty-free лиценз да прави със снимките и имената на хората каквото пожелае и с когото пожелае.

Пълните условия на услугата можете да прочетете тук.

В крайна сметка вашата обработена снимка може вовеки да остане на облачните сървъри на Amazon (там се помещава Face App), но от друга страна руската компания майка Wireless Labs може да реши нещо алтернативно. Нещо, което потенциално може и да не ви се понрави.

По думите на Петър Костадинов от PhoneArena „съществува реален шанс да се озовете на билборд някъде в Москва, но лицето ви най-вероятно ще бъде използвано за тренировки на AI контролиран алгоритъм за лицево разпознаване“.

Проблемът е, че не са един и два случаите на „вайръл“ приложения през последните години, при които събраната информация се предлага за не особено „чисти“ цели, а също често пъти не е и добре защитена.

Истината е, че когато качим нещо в облака, в общи линии почти мигновено губим контрол върху неговия „лиценз“.

Прочети още: Колко различно можеше да изглежда iPhone (ВИДЕО)

Това е една от основните причини компании, които адски силно държат на неприкосновеността на потребителската информация като Apple, да извършват AI действия директно върху устройствата на потребителите.

За финал предоставяме думите на бившия мениджър на Rackspace Роб Ла Гес:

„За да можете да използвате адекватно FaceApp, трябва да дадете разрешение за достъп на вашите снимки – абсолютно всяка една, помещавана на съответното устройство. Но нещата не свършват с това – приложението получава достъп до Siri и вашите търсения... О, и получава достъп до всяко опресняване на вашия заден фон – тоест дори когато не използвате приложението, то използва вас.“