Докато мнозина се питат какво точно се крие зад малко познатата "друга" компания на Илон Мъск, материал на New York Times разкрива какви са плановете на Neuralink. И те изглеждат като излезли от сценарий на научнофантастичен филм.

Финансираната от Мъск компания твърди, че разработва "робот, подобен на шевна машина", който може да имплантира сензори дълбоко в човешкия мозък.

До момента са извършени тестове с мишки, в които са имплантирани до 1500 електрода. Когато премине към опити с хора, Neuralink се надява, че ще може да помогне на незрящи, глухонеми или хора с тежки ампутации. Разбира се, както нееднократно e споедлял Мъск, той вярва, че свързването на мозъците ни с компютрите в крайна сметка ще бъде единственият начин да се справим с развитието на изкуствения интелект, тоест планът му е за нещо много голямо.

Сериозно разкритие е, че Neuralink "се надява" да започне работа по човешки субекти още във второто тримесечие на следващата година. На снимката по-горе, която беше показана по време на презентацията, тази малка издатина в долния десен ъгъл със стрелката, насочена към нея, е размерът на сензорната нишка, която всъщност учените се надяват да имплантират.

Според статията снопчетата гъвкави нишки са около една четвърт от диаметъра на човешки косъм и се имплантират с помощта на игли, за да се избегнат кръвоносните съдове на повърхността на мозъка. След това вградените сензори улавят информация и я изпращат на приемник на повърхността на черепа. Оттам той предава безжично - Илон Мъск каза, че може да свърже с Bluetooth информацията до черепа ви. В момента имплантацията изисква пробиване на дупки, но изследователите се надяват в бъдеще да използват лазери, за да избегнат "неприятната" вибрация.

Самата приставка се носи зад ухото, с безжичния приемник, батерията и другия хардуер.

Дали това може да работи при хората, все още е недоказано, а също не се знае и дали жиците могат да издържат или не. Според Мъск неговият чип с размери 4x4 мм е способен на 10 000 електрода с възможност за четене и запис, което според него е над 1000 пъти по-голямо от броя на най-добрите мозъчни интерфейси, които понастоящем са на разположение за лечението на Паркинсон.

Виж още: Един милион души ще щурмуват Зона 51 в търсене на извънземни