След като прехвърлиха Doom на всяко устройство с най-малката изчислителна мощ (от смарт часовници до цифрови фотоапарати, скенери, калкулатори и дори тестове за бременност), ентусиастите насочват вниманието си към ChatGPT, за да позволят достъп до услугата чрез остарели и неподдържани операционни системи и софтуер.

Наскоро пуснатият JavaGPT за Windows XP е отличен пример за такава работа. Все пак, въпреки че не се поддържа от почти десет години, Windows XP продължава да се смята за сравнително модерна операционна система с приличен за възрастта си пазарен дял. Какво ще кажете за нещо по-древно? Ето едно приложение, което ви позволява да използвате ChatGPT на компютри с Windows 3.1 - операционна система, пусната преди повече от 30 години.

WinGPT е приложение на трета страна, написано на C, което използва стандартния API на Windows от своята епоха и стандартния набор от контроли. Единственият нероден елемент на потребителския интерфейс е лентата на състоянието, която разработчикът е трябвало да имплементира ръчно. Въпреки че в Windows 3.1 е имало нативна лента на състоянието, Microsoft не я е предоставила на разработчиците, така че създателят на WinGPT е трябвало да използва потребителски код от 1997 г., за да постигне необходимия резултат.

По-впечатляващото е, че програмата се свързва с API сървъра на OpenAI по естествен път, като използва TLS 1.3 - стандарт за криптиране, пуснат през 2018 г. Това премахва необходимостта от прокси машина със съвременна операционна система за установяване и поддържане на комуникация. Можете да научите повече за прилагането на TLS 1.3 в 16-битова операционна система тук.

Както може да се очаква, WinGPT има някои значителни ограничения. Например поради ограничената поддръжка на памет WinGPT получава кратки отговори, които не отчитат контекста на разговора.

Можете да изтеглите WinGPT от уебсайта dialup.net (опитайте се да не изпитате носталгичен шок, когато го посещавате). Приложението ще работи на всяка 16- или 32-битова версия на Windows след 3.11 с имплементация на Winsock. Освен това трябва да въведете API ключа си за OpenAI, за да заработи WinGPT.

Снимка: Unsplash

Виж още: Ако процесорът ви под Windows 11 иска да излети, това е решението на Microsoft

 

Тагове: