Европейският съюз отбеляза технологично поражение: партито им на стойност около 387 000 евро не беше посрещнато с огромен интерес.  
Миналата седмица беше обявено „плажно парти“, предлагащо „музика и забавление“ по случай старта на стратегията на ЕС Global Gateway. Важната подробност: партито трябваше да се проведе виртуално, в специално създадена за това метавселена. В действителност (с малко ирония използваме този израз) концепцията е била тествана още през октомври и е получила доста ужасяващи коментари: „депресиращо и смущаващо“ и „дигитален боклук“. Според информация на Devex метавселената на ЕС имала за цел да повиши осведомеността сред 18–35-годишните „предимно в TikTok и Instagram“, които не са политически ангажирани.

Но явно съобщението не е успяло да стигне до много хора. Журналистът Винс Чадуик се е жертвал и е посетил партито, след което разказа от първо лице за преживяното. Повечето посетители не разбрали къде точно трябва да „отидат“, а след като открили точната локация, се оказало, че диджеят върти една и съща музика непрекъснато. Чатовете не били интригуващи и това накарало повечето гости да напуснат, а Чадуик останал сам. Стратегията Global Gateway има за цел да събере 300 милиарда евро инвестиции до 2027 г., за да помогне на света да се възстанови след пандемията в опит да се противопостави на влиянието на Китай. По този повод един дипломат коментирал пред The Times of London: „Пекин сигурно се подмокря от смях. Би било смешно, ако не беше сериозен проект и ако не бяхме платили за всичко“.

Снимки: Unsplash

Виж още: Apple развъртя брадвата за новогодишна чистка в китайския App Store