Vivacom планира да пусне 4.5G мобилна услуга през 2018 г., обяви главният изпълнителен директор Атанас Добрев по време на медийна среща за обявяване на финансовите резултати на телекома. По време на събитието компанията разкри част от своите планове за новата година, които включват добавяне на глас през 4G, мобилно приложение за управление на услугите, пускане на онлайн магазин и цялостно засилване на присъствието на телекома в дигиталните канали. Vivacom също така изразиха интересна позиция относно настоящото законодателство и ролята му в изграждането на 5G мрежите в близко бъдеще.

Ключът към по-бързи скорости

4.5G технологията ще позволи още по-високи скорости и по-малко забавяне в преноса на данни. Добрев не разкри повече детайли, като най-вероятно става въпрос за технологията LTE Advanced. Той също така не уточни и с какви честоти ще се осъществява. Липсата на свободен радиоспектър е основният проблем на телекомите в момента, за да пуснат 4.5G услуги. Той ще бъде и една от основните пречки в интегрирането на мрежи от пето поколение, или популярното като 5G.

За изграждане на LTE Advanced е необходима лента от 2х20 MHz, като телекомите имат възможността на няколко варианта, за да пуснат подобна услуга. Първият вариант е да се сдобият с 2х20 MHz в определен честотен спектър. В момента разпределението е такова, че трите мобилни оператора разполагат с максимум по 2х15 MHz в лентите 1800 MHz и 2000 MHz, както и 2х11.2 MHz в 900 MHz. Затова този вариант за момента не е възможен. Втората опция е телекомите да формират необходимия капацитет, като използват комбинация от няколко честоти. Поради естеството на технологията (Carrier Aggregation) в този вариант ще се ограничи достъпът до редица по-стари устройства до 4.5G услуги.

Така Vivacom обяви, че освобождаването на спектъра в 700 и 800 MHz ще играе ключова роля в предлагането на подобен тип услуга. Атанас Добрев допълни, че тези ленти няма да бъдат налични и тази година. Втората е обвързана със закупуването на нови бойни изтребители, като процесът е блокиран поради политически причини. Без наличието на тези честоти операторите най-вероятно ще се наложи да използват настоящия си капацитет, за да могат да предложат LTE-Advanced.     

5G и законът

Мобилните оператори от години се опитват да облекчат режима за изграждане на безжични мрежи. Настоящият вариант на Закона за устройство на територията (ЗУТ) поставя основната им инфраструктура в категория три, което означава, че за всяка промяна и модернизация компаниите ще трябва да издават разрешителни като за нов обект. Всичко това първо оскъпява и забавя вкарването на нови технологии.

Ако бъдат въведени изменения на ЗУТ и базовите станции и основните компоненти от мобилната мрежа минат в по-облекчен режим или категория шест, това ще спести много време и пари на телекомите в модернизирането на мрежата. Оказва се, че ако компаниите искат да започнат да изграждат 5G, те ще се сблъскат с този проблем. Новата технология изисква много повече антени, малки клетки и базови станции, за да може да се изгради надеждна мрежа, която да обхваща милиони устройства.

Според Жанет Захариева, главен съветник „Регулация“ на Vivacom, облекчаването на режима няма да повлияе върху контрола на това, дали са безопасни за хората по отношение на излъчване и замерване.

Тагове: