Vivacom пусна своята гласова услуга през 4G мрежата си. Чрез технологията Voice over LTE (VoLTE) потребителите на оператора ще могат да провеждат разговори с по-високо качество и кристален звук.

Новата услуга на Vivacom за VoLTE се казва 4G Voice. От компанията обявиха, че 4G Voice е възможен благодарение на успешното партньорство с шведския производител на мрежово оборудване Ericsson. Въведението се основава на съществуващата 4G мрежа, към която е добавена  виртуална мултимедийна подсистема (vIMS). Според главния технически директор Радослав Златков „дългогодишното партньорство с Ericsson дава възможност на VIVACOM да въвежда най-актуалните иновации и помага на компанията да предлага на клиентите си непрекъснато подобрявани комуникационни услуги".

Активиране на новата услуга

Като се използват високоскоростните LTE мрежи, гласовите услуги през тях предоставят по-добър звук и качество на връзката. За да могат потребителите да се възползват от нея, трябва да разполагат със смартфон, който поддържа VoLTE, да имат 4G мобилен план (и съвместима с мрежата SIM карта), както и софтуерен ъпдейт на телефона за нея. Активирането на новата услуга на Vivacom става чрез безплатен SMS, като кратко упътване за целия процес можете да разгледате на страницата на оператора. В същото време Huawei обяви, че техните флагмански модели Huawei P20 и P20 Pro са първите смартфони, които официално поддържат новата услуга 4G Voice на Vivacom. 

Предимства на VoLTE

VoLTE е важна технология не само за потребителите, но и за самите телекоми. Постепенното прехвърляне на гласовите услуги към 4G мрежите означава, че ще може да се освободи капацитет в техните мрежи от старите технологии като 2G и 3G изцяло към LTE. По-голямата хомогенност означава и оптимално използване на радиочестотите, които в момента телекомите използват. Освен това масовото навлизане на VoLTE ще намали разликите в качеството на услугите, които потребителите усещат, когато мрежата превключи от 4G към 3G и дори 2G. Това се забелязва в отдалечените райони, в които покритието е по-несигурно.

Така вече трите телекома в страната предлагат пренос на глас през своите 4G мрежи. “Теленор” обяви тестови VoLTE възможности, докато A1 разполага с HD Voice. Последното не е по технологията VoLTE и съответно качеството не е същото, но предоставя възможност да се ползва 4G мрежата за пренос на глас. В голяма степен бавното навлизане на новата технология се дължи главно на ниския брой смартфони, които я поддържат. По неофициална информация на българския пазар само няколко устройства могат да използват VoLTE на практика, въпреки че доста повече телефони се водят за съвместими на хартия.