Vivacom обяви, че вече в пет града функционира подобрената мобилна мрежа от четвърто поколение (т.нар. 4.5G). Това осигурява на клиентите на телекома по-високи скорости на сваляне на информация от интернет – до 150 Mbps за сваляне. Тя е изградена по LTE Advanced технология и е налична за абонатите на телекома в София, Пловдив, Русе, Бургас и Стара Загора. От мобилния оператор коментираха, че са осигурили покритие за целите градове.

"Мтел" първи обявиха 4.5G мобилна мрежа през декември 2017 г., но тяхната услуга обхвана само зимните курорти. Така Vivacom се оказва първият телеком, който публично предлага достъпна за масовия потребител подобна услуга в най-големите градове в България. Компанията планира до средата на юли да разшири обхвата на обновената си мобилна мрежа в още 44 населени места в страната. Мобилният оператор загатна за този ход преди месец, когато обяви своите финансови резултати. Тогава той не спомена как най-вероятно ще реши основния проблем в предлагането на 4.5G услуги – разпределението на радиочестотите.  

Преходна крачка към 5G

Преминаването към подобрената мобилна мрежа ще предостави още по-бързи скорости на сваляне и съответно по-добро изживяване на потребителите. Технологията на 4.5G е преходна крачка към следващото пето поколение мобилни мрежи. Основното условие за пълното възползване на бързите скорости на обновената услуга е наличието на смартфон, който да е съвместим с LTE Advanced технологията, подчертават от мобилния оператор. Това са почти всички устройства в средния и високия клас, които са на пазара през последните две години. За дългоочакваното преминаване към 5G е все още рано, споделят от Vivacom.

“Самите потребители още не са готови за 5G, дори в момента почти няма устройства, които да поддържат тази технология”, коментира Радослав Златков, главен технически директор на Vivacom.

Увисване във въздуха

Основното предизвикателство на телекомите да предлагат 4.5G мобилни услуги е липсата на достатъчно радиочестотен спектър, който да ползват за новите технологии. По думите на Златков, за да предоставят LTE Advanced връзка, Vivacom са използвали наличните им честоти, без това да повлияе негативно върху останалите възможности и да се усети от потребителите. С други думи компанията е преразпределила наличния си ресурс, така че да може да освободи капацитет за 4.5G мрежа. Подобен ход предприе Telenor през 2015 г., за да може първи (сред големите три телекома) да предложи мобилни услуги от четвърто поколение. Процесът е рисков, защото при недостатъчно честоти това може да влоши цялостното качество на мрежата. В момента трите телекома предлагат надеждни и стабилни 4G услуги благодарение на факта, че регулаторът отпусна допълнителен капацитет в 1800 MHz спектъра през пролетта на 2016 г.

Разширяване на LoRa

Наред с инвестициите в мобилните технологии Vivacom продължава да развива и мрежата LoRa, която позволява безжично свързване на много на брой различни устройства и така се превръща в основа за развитие на умните градове и Интернет на нещата. След като стартира с нея в София през ноември 2017 г., сега телекомът изгради такава мрежа в Пловдив и Варна. Плановете за развитие предвиждат покриване на още 9 града, сред които както големи областни центрове, така и средни и по-малки населени места и курорти. Това са Бургас, Стара Загора, Несебър, Велико Търново, Благоевград, Габрово, Враца, Плевен и Банско.

Корекция 18.04. 13:00 часа - Коригирана е информацията за старта на първата публична 4.5G мрежа, като е споменато, че началото на тази услуга в страната поставя "Мтел" през декември 2017 г., но само в зимните и планински курорти. Докато Vivacom първа обхвана големите градове в страната. Редакцията се извинява за допусната неточност.