Huawei България излъчи трите български снимки, участвали в глобалния фотографски конкурс Next-Image Awards 2020, които ще получат награди от локалния офис на компанията. Те бяха избрани от авторитетно жури в състав: гл. ас. д-р Иван Кюранов – ръководител на магистърска програма „Фотография“ към Националната художествена академия, Димитър Караниколов – травъл фотограф и носител на награда в глобалния конкурс Next Image Awards за 2019 г., и Лонгруи Циу - генерален мениджър на Huawei Consumer Business Group за България и Северна Македония.

Журито имаше нелеката задача да разгледа близо 8500 снимки и видеа, заснети с Huawei смартфони и изпратени от българските участници в Huawei Next-Image Awards 2020. Тази впечатляваща бройка поставя страната ни в Топ 10 в света по абсолютен брой участия в конкурса.

Сред открояващите се теми бяха множество изгреви и залези от известни и по-екзотични дестинации, пейзажи с излъчване на рисувани картини, както и множество добри опити да се улови сложната човешка природа в емоционално въздействащи портрети. Открояваше се и една специфична тема – семейният портрет, пресъздаващ невидимата нишка, свързваща членовете на едно семейство, или динамиката на отношенията родители-деца в годината, в която те прекарват повече време заедно в нова за всички ни обстановка. Не отсъстваше и шеговито-съзерцателният поглед върху заобикалящия ни свят, като броят на заснетите охлюви се доближава до този на традиционните любимци на обектива – кучетата и котките.

„Радвам се, че сред кадрите, изпратени от българската публика, тази година имаше изключително силни фотографии не само с добра композиция, майсторски осветени и ретуширани, но и с много интересни теми – видях истинска травъл фотография, абстрактни кадри, търсещи интересни гледни точки, иронични и „филмови“ кадри, разказващи истории“, споделя Димитър Караниколов.

Ето и трите отличени от журито снимки:

1-во място:

Светлин Йосифов със снимката Color Boy-Suri

 

2-ро място:

Иво Данчев със снимката Shepherd

 

3-то място:

Лидия Станулова със снимката Northern King

Локалното издание на Huawei Next Image Awards 2020 се проведе в партньорство с Националната художествена академия. Ето какво споделя нейният представител – гл. ас. д-р Иван Кюранов, след прегледа на творбите на българските участници:

„Цялостното ми впечатление потвърждава тенденцията от последните десет години към повишаване на изискванията на самите фотографи/любители към себе си за постигане на високи резултати в популярни жанрове, като портрета, пейзажа, градската фотография, макро фотографията. Стремежът към високо качество в заснемането на популярни сюжети съвпада с развитието на дигиталната фотографска техника, вградена в мобилните телефони. Успоредно с това се забелязват и много сполучливи опити за кадри, които съдържат повече информация и „текст“ и навеждат зрителя на по-сериозни размисли. Този умишлен избор за избягване на клишета е заявка за едно евентуално по-сериозно творческо развитие в бъдеще.

Прави впечатление, че и тримата победители в конкурса интерпретират добре известни „класически“ сюжети в областта на портрета и пейзажа. В тях те показват отлично владеене на техниката и композицията на фотоизображението, а ако кадрите бъдат принтирани в стандартен изложбен размер, биха могли да се сравнят по качество с такива, направени с професионална фотографска техника.“

Авторът на снимката, спечелила първо място в локалния конкурс, ще получи лаптоп Huawei Matebook X Pro, на второ – Huawei P40 Pro, а на трето – смарт часовник Huawei Watch GT 2.

„Благодарим на нашите фенове за тази активност и за любовта към мобилната фотография. Пожелаваме им да откриват и заснемат все повече позитивни моменти и истории“, сподели Лонгруи Циу, генерален мениджър на Huawei Consumer Business Group за България и Северна Македония.

Победителите в глобалния конкурс ще бъдат обявени през септември, а междувременно глобалното жури селектира Топ 1000 творби, които ще се борят за наградите в него. Те са на участници от общо 24 държави, сред които и България. Нашите финалисти в тази престижна глобална селекция са 28 на брой и Huawei България и Националната художествена академия искрено им желаят да бъдат отличени и от глобалното жури.

Снимки: Huawei

Виж още: eSky в партньорство с Huawei