Към момента над 600 000 превозни средства от марката Volkswagen в САЩ не са получили „поправка“ на своите дизелови двигатели, за които Агенцията за опазване на околната среда (EPA) разкри, че не отговарят на екологичните норми. Германската автомобилна компания всъщност предложи решение на проблема, но регулаторите в САЩ все още не са одобрили прилагането му.

Сега Volkswagen съобщава, че има ново решение на проблема. Германският вестник Bild am Sonntag съобщава, че компанията е разработила нов катализатор за 430 000 от засегнатите превозни средства, които използват първото поколение 2.0-литров TDI дизелов двигател (EA189). В информацията не се посочва източникът и не е ясно дали ремонтът ще изисква пълна подмяна на катализатора или просто смяна на част от него. Източници на Ройтерс и Financial Times потвърдиха доклада.

Каталитичните преобразуватели използват химична реакция, за да уловят някои токсини и да ги конвертират в по-малко вредни вещества. Регулаторите в САЩ имат по-строги изисквания, отколкото тези в Европа, затова одобрението на плановете за ремонт на Volkswagen може да отнеме малко повече време.

Отделен доклад на германския вестник Süddeutsche Zeitung от миналата седмица показа, че може да се наложи Volkswagen да изкупи обратно над 100 000 засегнати превозни средства в САЩ или да предложи на собствениците резервни части с голяма отстъпка. Това е допълнение към ново съдебно дело от Министерството на правосъдието на САЩ, което може да струва на Volkswagen най-малко 1.65 млрд. долара в глоби, а тази сума може да достигне огромните 48 милиарда щатски долара!

 

CES 2016: Volkswagen представи концептуалния миниван BUDD-e