Volkswagen Passat комби спира. Водачът излиза. В автомобила няма никого. Насочва дистанционно управление към колата и се отдръпва. Семейното возило обаче оживява и потегля назад, паркирайки се прилежно между други две превозни средства, като за десерт загася двигателя и заключва вратите.

Нещо необичайно в тази картинка? Не. Това е активната система Park Assist Vision на Volkswagen, която гарантира 100% безопасно паркиране дори и в най- тесните градски улици, стига разбира се свободното пространство да е съизмеримо с габаритите на автомобила.

Park Assist Vision се явява наследник на полуавтоматичната система Park Assist, която беше представена в модела Tiguan на Volkswagen. При нея водачът остава в купето, но единственото което трябва да прави по време на паркиране е да контролира движението с помощта на спирачката и газта. Маневрирането е изцяло автоматизирано.

Park Assist Vision разполага с две камери, позиционирани във външните огледала, които отговарят за подаването на информацията относно размерите на свободното пространство. Данните се изпращат към бордови компютър, който ги анализира и изпраща информация към система за контрол на управлението и двигателя. В предната и задната част на автомобила са монтирани още две допълнителни камери, които следят за препятствия по време на маневрирането. Макар и автоматизиран, процесът по паркирането може да бъде преустановен от водача по всяко време с помощта на дистанционното управление.

Новата паркинг система Park Assist Vision на Volkswagen все още е в тестови период и за момента не се конкретизира, кога ще бъде пусната в серийно производство, съобщава auto-press.net.

Тагове: