Шведската компания Volvo в момента разработва три съвсем нови системи за намаляване на инцидентите по пътищата. И трите са насочени към предотвратяването на реални ситуации на пътя и към ефективното намаляване на последиците от тях.

Collision Warning with Auto Brake е насочена към избягването на инцидентите с пешеходци. Системата използва радар, който сканира пътя пред автомобила и обектите около него и разпознава пешеходци. След това системата предупреждава водача за опасно приближаване на пешеходци с червена светлина на таблото. Ако водачът не предприеме мерки, системата може сама да намали скоростта на автомобила. Понякога сблъсъкът е неизбежен, но намаляването на скоростта може предотврати фаталния изход от такъв инцидент.

Разработва се и системата Collision Avoidance by Auto Steering. Тя е допълнение към системата за следене на лентата за движение. Ако водачът напусне лентата на движение без мигач, автомобилът го предупреждава със звуков сигнал. Ако напусне платното за движение и системата чрез радар и камера засече насрещно движещ се автомобил, в бъдеще тя би могла да реагира, като завърти волана и върне автомобила отново в безопасната лента и на безопасна позиция.

Последната система за безопасност е за комуникация между автомобилите. Volvo има редица тестови автомобили, които разменят информация помежду си и по този начин се намалява рискът те да катастрофират. Освен това тази система позволява водачът да бъде по-добре информиран за пътните условия, задръствания, маршрути и т.н., съобщава агенция Speed-Press по информация на шведската компания.

Тагове: